Framtiden på besök

Under lördagen den 3 december välkomnade P 4 tjejer och killar som är intresserade av att vara en del av den nya Försvarsmakten. En Försvarsmakt där man kombinerar sina civila erfarenheter med sina färdigheter som soldat.

Under dagen bjöds det på stridsförevisning med både stridsvagn 122 och stridsfordon 90. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Under genomgången fick man veta mer om vad en anställning som tidvis tjänstgörande soldat innebär.
Under genomgången fick man veta mer om vad en anställning som tidvis tjänstgörande soldat innebär. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Simon Enqvist var intresserad av att kombinera studier med soldatyrket.
Simon Enqvist var intresserad av att kombinera studier med soldatyrket. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Under genomgången fick man veta mer om vad en anställning som tidvis tjänstgörande soldat innebär. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten
Simon Enqvist var intresserad av att kombinera studier med soldatyrket. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten

Förutom möjligheten att få information och ställa frågor till sina blivande chefer kunde besökarna också ta del av en stridsförevisning där det small ordentligt, materielförevisning och testa simulatorer. De flesta av de ca 180 besökande hade redan skrivit på en avsiktsförklaring och ville nu veta mer om vilka befattningar som kunde vara tillgängliga och få en mer detaljerad genomgång av vad en anställning innebär.

Nästa steg att fylla i erfarenheter på hemsidan

För den som redan anmält intresse är nästa steg att gå in på Försvarsmaktens hemsida och fylla i sina personuppgifter och ange vad man har för militär utbildning. Detta var en av tyngdpunkterna i den genomgång som hölls av major Magnus Gimås, tjänsteförrättande chef för den bataljon på P 4 som huvudsakligen kommer att bestå av tidvis tjänstgörande soldater.
– Under 2012 kommer vi att ha både kortare helger med utbildning och en större övning där ni som tidvis tjänstgörande kommer att utgöra huvuddelen. Och det är bland er som är här vi kommer att rekrytera, men för att kunna göra det måste vi ha era uppgifter.

”Mycket intressant”

Bland besökarna under dagen fanns både de som gjort sin värnplikt på P 4 men också på andra förband som nappat på erbjudandet om en karriär vid sidan av karriären. Simon Enqvist är mekanikerutbildad inom flottan och studerar idag på Högskolan i Skövde.
– Jag tror att det skulle vara ett intressant komplement till mina studier och i och med att jag nu bor i Skövde blir P 4 ett naturligt val. Även om jag inte är grundutbildad här kanske det kan finnas en plats för mig ändå, säger han.

Filip Andersson tillhörde dem som gjort sin värnplikt på P 4 och som nu var tillbaka för att se om det här med tidvis tjänstgöring var något för honom.
– Man kanske helst skulle göra det fullt ut men eftersom man har familj kan det här vara en bra lösning, Det kan ju vara ett sätt att göra vardagen lite roligare. säger Filip som redan skrivit på en avsiktsförklaring och som idag jobbar med att bygga bussar.

Vad man än har för motivation för att överväga en tidvis tjänstgöring finns det fortfarande möjlighet att anmäla sitt intresse genom att antingen kontakta oss på soldatrekrytering-p4@mil.se eller genom att gå in och anmäla sig direkt via hemsidan (filtrera på Skövde). Gilla också Skaraborgs regemente på Facebook, www.facebook.com/skaraborgsregmente, för löpande information om vår verksamhet.