Förberedda för fem fjälldygn

På Arméns jägarbataljons andra skvadron pågår just nu den tolv månader långa grundläggande utbildningen för jägarsoldater. – Den här veckan har vi jobbat med förberedelser inför vinterutbildningen i Hemavan som startar i morgon. Det är viktigt att utrustningen fungerar när man ska ut i fält. säger soldaten Erik Sand.

Soldaten Erik Sand finjusterar och rengör fältköket, små detaljer kan vara helt avgörande för att en grupp till exempel ska kunna hålla sig med varm dryck. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Det är totalt 27 soldater som just nu genomför den grundläggande utbildningen till jägare, GU J. Utbildningen startade den 8 augusti och nyligen startade den del som fokuseras på vinterkunskaper. Deltagarna är en blandning av dem som gjorde sin grundläggande militära utbildning, GMU, i våras, och de som tidigare gjort värnplikten vid jägarbataljonen och på andra förband.
– De som är godkända i juli nästa år kommer att erbjudas arbete vid någon av de plutoner med anställda soldater vi har här på jägarbataljonen, berättar fänrik Fredrik Mattsson, instruktör.

Repetition och nyheter

Soldaten Erik Sand gjorde värnplikten på Amfibieregementet och sökte den grundläggande utbildningen till jägare.
– Utbildningen har hittills innehållit mycket som man gjort tidigare men även mycket nytt för en som jag som gjort lumpen, till exempel har jag aldrig hållit på med sprängtjänst. Och under fjällövningen i Kebnekaiseområdet i augusti fick vi bland mycket annat klättra i berg, det har jag heller aldrig varit med om tidigare, berättar Erik Sand.

Den grundläggande vinterutbildningen pågår för fullt för de blivande jägarsoldaterna. Under onsdagen pågick de avslutande förberedelserna inför fem dagars övning i Hemavan i Västerbottensfjällen.
– Vi gjorde en liten omplanering i utbildningsschemat på grund av att det ännu inte kommit så mycket snö här i Arvidsjaur. Vi åker upp till Hemavan under onsdagskvällen, säger Fredrik Mattsson.

”Små detaljer kan vara avgörande”

– Vi har jobbat med förberedelser hela veckan, igår hämtade vi ut vintermateriel, tjärade och passade in skidorna. Sen hade vi gemensam packning och lastning inför resan. Det är viktigt att man har koll på utrustningen när man ska ut. Just nu håller vi på kontrollera, felsöka och reparera våra fältkök. Små detaljer kan faktiskt vara helt avgörande, ett fältkök som inte fungerar kan få stora konsekvenser för en hel grupp, fortsätter Erik Sand.

– Alla förberedelser som vi gör på hemmaplan är viktiga för att vi ska kunna utnyttja utbildningstiden i Hemavan effektivt. Och sett ur ett insatsperspektiv är det självklart viktigt att förbereda sig. Man gör allt man kan för att vara så väl förberedd som möjligt, då har man större möjlighet att kunna klara det som uppkommer efterhand, avslutar Fredrik Mattsson.