Ett högteknologiskt plask i vattnet

Med hjälp av tryckluft åker torpeden ut ur tuben och landar med ett plask i vattnet. Väl där, i sitt rätta element, startar propellern och driver torpeden mot det område som ubåtsjaktofficeren ställt in att den ska söka i.

Torpeden bryter vattenytan och startar transporten mot målet. Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson
Torpeden klargörs för skjutning och trycket på tryckluften regleras.
Torpeden klargörs för skjutning och trycket på tryckluften regleras. Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson
Torpedtuberna sitter fästa vid en räls på däck.
Torpedtuberna sitter fästa vid en räls på däck. Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson
I stridsledningscentralen övervakas och styrs torpeden.
I stridsledningscentralen övervakas och styrs torpeden. Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson
Torpeden klargörs för skjutning och trycket på tryckluften regleras. Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson
Torpedtuberna sitter fästa vid en räls på däck. Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson
I stridsledningscentralen övervakas och styrs torpeden. Foto: Försvarsmakten/Jimmie Adamsson

Det är en blåsig och bitande kall decemberdag i Karlskrona skärgård men det är inget som påverkar korvetten HMS Malmös besättning. På programmet denna dag står torpedskjutning av lätta ubåtsjakttorpeder. Torpeden väger drygt 300 kg och kan skjutas både mot ubåtar och mot ytfartyg. Den är målsökande och kan antingen lyssna tyst eller själv sända ut ljud för att hitta målet.

Ubåtsjaktofficeren, Andreas Larsson, har i förväg programmerat torpeden och följer den på skärmen framför sig. Via en tunn tråd kommunicerar torpeden med honom och det går att se vad torpeden gör och ändra hur den beter sig.

– Torpeden är vårt huvudvapen mot ubåtar och gör att vi på avstånd kan sätta in vapen, till skillnad mot sjunkbomber som kräver att man passerar över ubåten, säger Andreas Larsson.

Efter en stund har torpeden gått sin inställda sträcka och flyter upp till ytan. Istället för en stridsdel med sprängämne finns nämligen en sorts uppblåsbar ballong. Det gör att ett särskilt torpedbärgningsfartyg kan plocka upp torpeden och återanvända den.

Efter två skjutna torpeder är dagens övningar slut och fartyget förtöjer Karlskrona Örlogshamn igen. I och med att besättningarna består av anställda sjömän istället för värnpliktiga, kan fartygen numera ha en välutbildad besättning och därmed öva året runt.