En ekonom i stridsvagn

Vad har en flygplatsbrandman, en lastbilschaufför, en projektledare inom metallarbete och en ekonom på en biluthyrningsfirma gemensamt? Alla fyra provade på att vara tidvis tjänstgörande soldater på P 4. Alla fyra var också en del i den Krigsförbandsövning, KFÖ, som Wartofta stridsvagnskompani på P 4 nyligen genomfört.

Under övningen genomfördes anfall med såväl pluton som kompani. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Chefen för Wartofta stridsvagnskompani, major Niclas Westerlund, är mycket nöjd med övningen.
Chefen för Wartofta stridsvagnskompani, major Niclas Westerlund, är mycket nöjd med övningen. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Ekonom till vardags – vagnchef i en stridsvagn 122 tillfälligt. Erik Fontander vill gärna vara en del av den nya Försvarsmakten.
Ekonom till vardags – vagnchef i en stridsvagn 122 tillfälligt. Erik Fontander vill gärna vara en del av den nya Försvarsmakten. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Chefen för Wartofta stridsvagnskompani, major Niclas Westerlund, är mycket nöjd med övningen. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Ekonom till vardags – vagnchef i en stridsvagn 122 tillfälligt. Erik Fontander vill gärna vara en del av den nya Försvarsmakten. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Övningen var ett första steg i att införliva den nya sortens soldater, tidvis tjäntgörande soldater, i den nya Försvarsmakten och försöket gick över förväntan enligt Wartoftas kompanichef, major Niclas Westerlund.

– Det har verkligen fungerat utmärkt. Vi uppfyllde de mål vi hade ställt med övningen och kunde till och med höja svårighetsgraden på övningen allt eftersom det blev klart vilken nivå soldaterna egentligen befann sig på. Man ska komma ihåg att den pluton i övningen som bestod av tidvis tjänstgörande soldater inte tidigare har övat ihop men ändå höll de hög klass, berättar han.

Träffa likasinnade och komma bort en stund

Erik Fontander är ekonom på en biluthyrningsfirma i sitt civila liv och ser en anställning som tidvis tjänstgörande soldat som en möjlighet att återuppleva en kul och intressant period i sitt liv.
– Det är en chans att se vad man går för igen men också en chans att träffa gamla kompisar, säger han.

Erik är vagnchef i en stridsvagn 122 med en besättning på fyra man och hans skytt, Simon Jarl, håller med honom.
– Jag kör lastbil civilt och det här är ett jättebra sätt att hålla kontakten med Försvarsmakten samt att repetera upp mina kunskaper. Sen är det väldigt häftigt också, avslutar Simon.

Hög nivå på övningen

Under KFÖ:n har soldaterna övat förflyttning och strid med stridsvagnen både i pluton och i kompani. Wartofta stridsvagnskompani är sammansatt av fjorton stridsvagnar och det krävs en hel del för att de ska kunna verka friktionsfritt.

– Vi har övat kompanianfall med vagnarna och nivån var högre än vad vi kanske hade förväntat oss, säger Niclas Westerlund. Det krävs givetvis mer övning innan kompaniet är helt stridsberett och vi kommer öva mer redan under nästa hösts KFÖ.

Wartofta stridsvagnskompani var under övningen sammansatt av både nyutbildade kontinuerligt tjänstgörande soldater samt tidvis tjänstgörande.

– De tidvis tjänstgörande soldaterna behövde egentligen bara ”rostas av” en aning men sedan märktes det inte att det har gått en tid sedan senast de tjänstgjorde, avslutar Westerlund.

Om du också är intresserad av en karriär bredvid karriären och vill veta mer så kan så kan du läsa här eller hålla dig uppdaterad via vår facebook-sida.