Blivande chefer på prov

Under onsdagen den 30:e november kom tolv specialistofficerselever till regementet för att ta plats i en av skytteplutonerna i strategiska reserven. Eleverna går utbildning på Markstridsskolan i Kvarn utanför Linköping men saknade möjligheten att träna som hel pluton. Då ringde man kompanichefen för strategiska reserven.

Skytten eleverar kanonen för att visa att han uppfattat att det finns egna framför mynningen. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Eleverna får beskedet om att de skall träna med pansarskytteplutonen under veckan.
Eleverna får beskedet om att de skall träna med pansarskytteplutonen under veckan. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Bandet träffat. Efter 30 minuters hårt arbete kan vagnen röra sig igen.
Bandet träffat. Efter 30 minuters hårt arbete kan vagnen röra sig igen. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Eleverna får beskedet om att de skall träna med pansarskytteplutonen under veckan. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten
Bandet träffat. Efter 30 minuters hårt arbete kan vagnen röra sig igen. Foto: Niklas Falk / Försvarsmakten

Från början var man lovade träning på Norrbottens regemente, men de var tvungna att ställa in. Skaraborgs regemente hade inte tid innan jul. Med skånsk ödmjukhet tog söderns gripar sig an uppgiften.
En pansarskyttepluton med stridsfordon 9040 C, samma som vi använder i Afghanistan, komplett med plutonchef och soldater ställdes till skolans förfogande och stod beredda när eleverna anlände under onsdagen. Eleverna som fick reda på att de skulle till Skåne för att prövas först kvällen innan, endast eftersom de var tvungna att packa sin utrustning, var otroligt positiva.
– Det skall bli riktigt gött med en hel pluton, säger Fredrik Toring en av eleverna.

Hur tränar man cheferna

Diskussionen bland officerarna under tiden som eleverna installerade sig i plutonen kom mycket att handla om chefsträning. Alla var överens om att för att kunna vara chef, måste man hamna i chefssituationen innan man får ditt eget förband i insatsområdet. Så fort eleverna kommer hem tillförs de sitt förband. Och då har de plötsligt sin egen grupp att leda och träna. Då är uppgiften plötsligt skarp och utrymmet att göra misstag väldigt små.
– Nu har vi en situation där båda vinner. Eleverna får träning med helt nya personer och med rätt materiel. Plutonen får möjlighet att träna under ett antal dygn utan att det belastar förbandets budget, säger Peter Edman som är lärare för specialistofficerseleverna och var med som handledare.

När skiten träffar fläkten

En del i övningen var att en av vagnarna blev bekämpad och förlorade rörligheten eftersom motståndarens eld hade slagit av ett av banden. Dags för skyttegruppen att lösa ut problemet så att besättningen kan laga bandet innan man fortsätter framryckningen.