Två VIP-besök inom 20 timmar

Samverkansteamet i Gracanica har en mängd olika arbetsuppgifter. Förutom de ordinarie uppdragen, som innebär mycket samarbete med olika organisationer och människor, förekommer också uppgifter som att stödja vid olika besök. Under veckan som gick var bland andra kronprinsessan Mary av Danmark på plats för att besöka klostret i staden.

Kronprinsessan Mary av Danmark lämnar klostret efter besöket. Foto: Hanna Andersson/Försvarsmakten
Hans Evefalk berättar om verksamheten i Gracanica.
Hans Evefalk berättar om verksamheten i Gracanica. Foto: Hanna Andersson/Försvarsmakten
Hela det danska sällskapet framför klostret i Gracanica.
Hela det danska sällskapet framför klostret i Gracanica. Foto: Hanna Andersson/Försvarsmakten
Hans Evefalk berättar om verksamheten i Gracanica. Foto: Hanna Andersson/Försvarsmakten
Hela det danska sällskapet framför klostret i Gracanica. Foto: Hanna Andersson/Försvarsmakten

Det första VIP-besöket för veckan var sex svenska riksdagsledamöter som ville besöka Gracanica kommun. Syftet med visiten var att träffa borgmästaren i Gracanica, Bojan Stojanovic och att besöka samverkansteamet LMT C5 (Liaison Monitoring Team C5). Under besöket vid LMT C5 deltog även chefen för den regionala ledningen, JRD-C (Joint Regional Detachment), Bengt Lundgren. Chefen för samverkansteamet presenterade sin verksamhet och svarade på frågor tillsammans med Bengt Lundgren. Besökarna var nöjda och eskorterades vidare av Claes Wolgast.  

Torsdagen den tredje november kom kronprinsessan Mary av Danmark på besök. Kronprinsessan besökte klostret i Gracanica. Samverkansteamet fick till uppgift att ge stöd vid besöket och en av teamets tolkar bjöd på en guidad tur under cirka 30 minuter. Med på besöket var även Danmarks arméchef, generalmajor Agner Rokos och den danske hemvärnschefen generalmajor Finn Winkler.

Svensk militärpolis bidrog på ett mycket bra sätt genom att eskortera sällskapet genom Gracanica kommun och vidare mot camp Novo Selo. Det danska sällskapet tackade för stödet man fått av teamet.