Tidvis tjänstgörande soldater på övning

Soldaterna har alla olika bakgrund och lever i det vardagliga livet utanför Artilleriregementet på olika sätt. Nu under sin första krigsförbandsövning vid 92:a artilleribataljonen som hölls fredag till måndag har de fått en försmak av vad det innebär att vara tidvis tjänstgörande.  Utvärderingen efter helgen visar på nöjda soldater.

Tina Sundström, åter på Artilleriregementet. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Carl Hellman och Jimmy Lindqvist fyller på magasin inför skjutningen.
Carl Hellman och Jimmy Lindqvist fyller på magasin inför skjutningen. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Jimmy Lindqvist i full utrustning.
Jimmy Lindqvist i full utrustning. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Carl Hellman skjuter AK5 C.
Carl Hellman skjuter AK5 C. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Carl Hellman och Jimmy Lindqvist fyller på magasin inför skjutningen. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Jimmy Lindqvist i full utrustning. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Carl Hellman skjuter AK5 C. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

Tina Sundström gjorde sin värnplikt hos A 9 år 2009-2010 på sensorkompaniet. Men nu kan hon inte hålla sig borta längre. Hon är en av de soldater som kallas GSS/T. Det vill säga gruppbefäl, soldater och sjömän som är tidvis tjänstgörande.

– Jag trivdes så bra då jag gjorde lumpen och det kändes lockande att komma tillbaka till Artilleriregementet igen.  Till vardags studerar jag biomedicin med inriktning fysisk träning i Halmstad. Så det här är ett bra avbrott mot studierna. Och jag tror att studierna och den tidvisa tjänstgöringen går att kombinera på ett bra sätt.

– Helgen har hittills varit jättebra. Mycket repetition men jag får även lära mig en del nya saker. Dessutom får jag ju träffa en del gamla bekanta men också lära känna nya människor, det är ju också roligt. Jag är i alla fall jättenöjd, det känns bra.

En vinna-vinna-situation

Torbjörn Frisk jobbar till vardags som sjuksköterska, och det var en kollega från ambulanssjukvården som lockade med honom till 92. artilleribataljonen och att vara tidvis tjänstgörande soldat.

– Jag upplever att det med tidvis anställning gynnar mig på många sätt, det är ett avbrott i det dagliga arbetet och jag kan kanske bidra med något ur min yrkeserfarenhet. Det känns meningsfullt och som en vinna-vinna-situation situation.

– Den här helgen har absolut infriat mina förväntningar, det har varit en jobbig helg men mycket bra och omväxlande. Och framför allt rolig.

Blev övertalad att följa med

Jimmy Lindqvist gjorde lumpen i Karlskrona och har varit med i hemvärnet sen dess. Det var hans hemvärnskollegor som övertalade honom att följa med.

– Det här är helt nytt, och det känns spännande att få vara med. Det är intressant att få se vad artilleriet håller på med. Dessutom ska det bli spännande att få se den nya pjäsen Archer. Hittills har helgen varit bra, och omväxlande. En del av det vi håller på med är välkända saker, men det är ändå en del nytt. Jag ångrar mig absolut inte att jag åkte hit.

Åter till Artilleriregementet

Carl Hellman tycker att det är kul att vara tillbaka på Artilleriregementet. Han berättar:
– Jag gjorde lumpen här 2006-2007 på Stab och Trosskompaniet och trivdes bra. Det är väl det som gjort att jag är tillbaka idag. Till vardags bor jag i Norrtälje och arbetar som elektriker, så det här är ett bra avbrott i vardagen. En del av det vi gör känns gammalt och invant men visst en del saker har ändrats och andra är helt nya.

– Helgen har varit bra, omväxlande. Det som också är kul är att vi är en sådan blandning av olika människor.