Tidvis tjänstgörande soldater förstärker i fält

– Jag vill se om jag passar in i de gröna kläderna igen och gärna bryta den grå och trista vardagen lite, säger studenten Frida Teike som tjänstgör tidvis på Trängregementet i Skövde. Frida är en av de 20 tidvis tjänstgörande soldater som denna vecka deltar i 1:a logistikbataljonens övning i området kring Karlsborg.

Logistikbataljonen på Trängregementet genomför bataljonsövning Foto: Combat Camera/Försvarsmakten
Frida studerar när hon inte är här och hon känner att skolan ser positivt på hennes engagemang i Försvarsmakten.
Frida studerar när hon inte är här och hon känner att skolan ser positivt på hennes engagemang i Försvarsmakten. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten
Jonas är under övningen signalist i sjukvårdskompanistaben. Han var även signalist under sin värnplikt och i det civila jobbar han som säljare i en jaktbutik.
Jonas är under övningen signalist i sjukvårdskompanistaben. Han var även signalist under sin värnplikt och i det civila jobbar han som säljare i en jaktbutik. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten
Bärgning är ett av logistikbataljonens  främsta verktyg.
Bärgning är ett av logistikbataljonens främsta verktyg. Foto: Combat Camera/Försvarsmakten
Frida studerar när hon inte är här och hon känner att skolan ser positivt på hennes engagemang i Försvarsmakten. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten
Jonas är under övningen signalist i sjukvårdskompanistaben. Han var även signalist under sin värnplikt och i det civila jobbar han som säljare i en jaktbutik. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten
Bärgning är ett av logistikbataljonens främsta verktyg. Foto: Combat Camera/Försvarsmakten

Nyfikna på dagens Försvarsmakt

En viktig del av övningen är de tidvis anställda soldaterna som ryckte in på Trängregementet i måndags. Där genomgick de först en kort repetitionsutbildning och transporterades sedan ut till övriga förbandet för att förstärka upp i olika befattningar under övningen.  En tidvis tjänstgörande soldat eller gruppbefäl jobbar eller studerar den mesta tiden utanför Försvarsmakten. Poängen med att vara tidvis tjänstgörande soldat är att komma in och arbeta i samband med till exempel övningar, beredskap eller olika insatser.

Många av de tidvis tjänstgörande soldaterna under denna bataljonsövning tycker att Försvarsmakten har förändrats till det bättre sedan de själva gjorde värnplikten. Den genomgående känslan bland soldaterna verkar vara en längtan att vilja göra något annorlunda i kombination med en nyfikenhet för dagens Försvarsmakt. Signalisten Jonas Johansson säger:
– Jag vill testa på om det kan vara ett framtida yrke för mig och det är kul att vidareutbilda sig.

Positiva och motiverade soldater

Övningen pågår från tisdag till söndag och genomförs på så sätt att kompanierna, med sina plutoner, mestadels övar egna moment och rutiner.  Bataljonschefen Stefan Friberg tycker det är härligt att se alla positiva och motiverade soldater hugga i, oavsett om de är deltids- eller heltidssoldater. Några stora händelser under veckan har bland annat varit samövning med Säkerhetskompani sjö från Göteborg, det har genomförts konvojer med förnödenheter till P 4:s mekaniserade bataljon och kirurgiplutonen har övat sjukvårdskedjan.  

– Det fina med att jobba i Försvarsmakten är att det inte finns något ute i det civila som motsvarar det avslutar Frida med ett leende.

Syftet med övningen är att skapa förutsättningar inför den kommande storövningen, Cold Response, i Nordnorge nästa år. Under veckans övning har metoder för ledning, underrättelse, skydd, rörlighet, verkan och uthållighet prövats och framförallt utvecklas.

Vill du ser mer? Kolla Trängregementets facebooksida. '

Fotnot: Kategorin tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldater och sjömän GSS/T finns ännu inte. I väntan på författningsstöd för kategorin GSS/T finns möjligheten att skiva på ett interimsavtal med Försvarsmakten.