Strid från stridsställning

I ett blåsigt Skåne, ända längst ner på sydkusten, närmare bestämt på P 7:s skjutfält i Kabusa, tränade officerarna ur 713:e kompaniet för att hålla upp statusen inför att soldaterna är på gång. Det är sex plusgrader och vind som det bara kan vara just väster om Hammars backar…– Du skulle stannat till mörkermomentet, säger Marcus Bill. Han syftar på skribenten som var tvungen att åka tillbaka till kontoret.

En gruppbild med inbjudna gäster för kompaniets album. Foto: Tobias Blomqvist / Försvarsmakten
Inbrytning i rummet. Förutsättning var att man fick klick på automatkarbinen och var tvungen att växla till pistol då man bröt in i byggnaden.
Inbrytning i rummet. Förutsättning var att man fick klick på automatkarbinen och var tvungen att växla till pistol då man bröt in i byggnaden. Foto: Tobias Blomqvist / Försvarsmakten
Stridsparet gör sig redo att ta nästa rum.
Stridsparet gör sig redo att ta nästa rum. Foto: Tobias Blomqvist / Försvarsmakten
Mökerförberedelser, ett exempel på vad soldaterna ser med sina bildförstärkare.
Mökerförberedelser, ett exempel på vad soldaterna ser med sina bildförstärkare. Foto: Tobias Blomqvist / Försvarsmakten
Inbrytning i rummet. Förutsättning var att man fick klick på automatkarbinen och var tvungen att växla till pistol då man bröt in i byggnaden. Foto: Tobias Blomqvist / Försvarsmakten
Stridsparet gör sig redo att ta nästa rum. Foto: Tobias Blomqvist / Försvarsmakten
Mökerförberedelser, ett exempel på vad soldaterna ser med sina bildförstärkare. Foto: Tobias Blomqvist / Försvarsmakten

Kompaniets officerare har avsatt tre dagar på skjutfältet. I fokus står personlig färdighet, att kunna använda alla de vapensystem som förekommer på förbandet. De har alla tidigare jobbat med stridsvagnstjänst. Men efter att stridsvagnarna lämnat P 7 har de blivit ett vanligt skyttekompani. En avsevärd skillnad både i eldkraft och i stridsteknik.
– Alla hörde allting jag sa i stridsvagnen, även om vi sköt och det bullrade betydligt mer än vad det gör nu. De var ju inkopplade med hjälmarna på radio eller intercom, säger Marcus Bill.

Buller, krig och örlog

Buller är ju tätt förknippat med Försvarsmaktens verksamhet. Det går inte att öva med skarp ammunition utan att vi bullrar. Vi har bra hörselskydd. Modellen vi använder heter Peltor Comtac, och är en aktiv skyddskåpa. Att den är aktiv innebär att det sitter mikrofoner som återger ljudbilden omkring dig i stereo. Men om ljudnivån överstiger ett givet dB-tal så stänger mikrofonerna av och du får en bullerdämpning istället. Till kåporna kan det kopplas radio och intercom om du sitter i ett fordon. Vissa av våra vapensystem kräver dock ytterligare bullerdämpning, då får man komplettera med hörselproppar under kåporna.

Train as you fight, fight as you train

Åter till övningen, de tre dagarna var uppdelade på personlig utrustning, gruppens vapen och att använda systemen i mörker.
Första dagen bestod av träning med din pistol, handgranater och din automatkarbin. Alltså de vapen du alltid bär med dig.
Dag två då skribenten var inbjuden till övningen bestod av träning med guppens olika vapensystem. Kulsprutor (både lätt och medeltung) för att bekämpa alla typer av mjuka mål, Granatgevär för att bekämpa pansarfordon och övriga typer av hårda mål, Granattillsats (som är ett tilläggsvapen som monteras på din automatkarbin) för bekämpning av alla typer av mjuka mål och Prickskyttegeväret för att kunna precisionsbekämpa i huvudsak mjuka mål på längre avstånd. Som inbjuden till övningen hade jag förmånen att själv träna såväl som att uppleva övningen som betraktare. Att fanjunkaren som skulle vara gruppchef hade fått virus, gav även möjligheten att träna som gruppchef. Men kompaniets officerare fick komma i första hand, först ut var kompanichefen.
– Det var ett tag sen man gav order som gruppchef. Det är olika utmaningar i alla chefsnivåer, säger Tobias Blomqvist.

Gruppchefens jobb är kanske ett av de svåraste och ledarskapet som krävs är verkligen direkt i alla aspekter. Dina beslut drabbar dig själv i precis samma utsträckning som de du ger order till. Detta gör också jobbet till ett av de roligaste i Försvarsmakten och framför allt ett av de viktigaste eftersom det är i första nivån du verkligen lär dig vara chef, ledare och en förebild för dem du leder.