Ledningsregementet stödjer Kriminalvårdens arbete

Under torsdagen hade Ledningsregementet fyrfota besök. En grupp hundar med sina hundförare från Kriminalvården lånade lokaler för att öva sök av narkotika i olika miljöer.

Unghunden Eika har bara tränat med hundföraren Göran Alm i en vecka. Men hon visar direkt att hon är med i matchen. Genom att sätta sig, markerar hon att lådorna innehåller knarkämnen. Till höger övningsledaren Kent Holt. Foto: Foto: Elin Göthe Nord/Försvarsmakten
Lajka får hjälp av sin hundförare Kent Holt för att kunna söka ordentligt.
Lajka får hjälp av sin hundförare Kent Holt för att kunna söka ordentligt. Foto: Foto: Elin Göthe Nord/Försvarsmakten
När Lajka hittat och markerat knarket belönas hon med en leksak.
När Lajka hittat och markerat knarket belönas hon med en leksak. Foto: Foto: Elin Göthe Nord/Försvarsmakten
Lajka får hjälp av sin hundförare Kent Holt för att kunna söka ordentligt. Foto: Foto: Elin Göthe Nord/Försvarsmakten
När Lajka hittat och markerat knarket belönas hon med en leksak. Foto: Foto: Elin Göthe Nord/Försvarsmakten

På regementets område finns en riggad verkstadslokal. Hundföraren och övningsledaren Kent Holt har lagt ut ämnen av hasch, marijuana, amfetamin, ecstacy samt kokain. Nu är det upp till hundarna och deras hundförare att söka rätt på gömmorna.

Hundarna gnäller i sina bilburar. De känner att något är på gång och vill komma ut och jobba. En efter en släpps de in i verkstadslokalen. De söker koncentrerat och är helt fokuserade på uppgiften.

– Det är värdefullt för oss att kunna öva hundarna i olika miljöer som här på Ledningsregementet. Annars är det lätt att hundarna vänjer sig vid vardagen med sök i celler och allmänna utrymmen på anstalterna. Det här är ett sätt att utöka hundarnas minnesbibliotek, säger Kent.

– Hundarna får större erfarenhet och känner sig trygga i alla typer av miljöer när vi kan vara ute och träna på det här sättet.

Kent förklarar att Kriminalvårdens hundar ska ha en bra nos och vara duktig på att söka. De ska också klara av miljön i anstalterna. Det kan vara gap, skrik och allmänt stökigt, men hundarna måste ändå kunna koncentrera sig och jobba på med sitt.

Under eftermiddagen fick hundarna öva på genomsök av bilar, varm- och kallförråd samt ett vindsutrymme ovanpå ett logement.

Försvarsmakten har sedan mycket lång tid tillbaka på olika sätt lämnat stöd till samhället i övrigt. Oftast har dessa stödinsatser gällt räddningstjänst, men Försvarsmakten har även lämnat andra typer av stöd. Ledningsregementet har tidigare upplåtit lokaler för träning av militärpolisens hundar. Arbetsinsatsen med att göra samma sak för Kriminalvårdens hundar var därför liten.