Händelserik dag för soldater

110 intresserade soldater deltog i krigsförbandsövningen som denna gång prioriterar repetition av grundläggande soldatfärdigheter, vilket för en del innebar omskolning till ett nytt vapen, AK5 C. Men det ingick även sjukvårdsutbildning och en materielförevisning på eftermiddagen, där soldaterna bland annat fick se Archer skjuta.

Instruktören Magnus Zorn förevisar hur man sätter på torniquen på Christian Wibecker. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Intresset för radarn var stort vid materielförevisningen.
Intresset för radarn var stort vid materielförevisningen. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Artilleriets nya pjäs, Archern.
Artilleriets nya pjäs, Archern. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Intresset för radarn var stort vid materielförevisningen. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Artilleriets nya pjäs, Archern. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

Chefen för 92:a artilleribataljonen, Johan Pekkari, var ute och pratade på soldaterna under dagen.
– Det är positiva signaler jag får, och det är roligt att se den entusiasm soldaterna har. Jag är också imponerad av hur kort tid det tar att repetera upp exempelvis vapenhantering. Det är svårt att se att det för flertalet gått ett antal år sedan de gjorde värnplikten, säger Johan Pekkari.
– Vi försöker visa lite av vad som komma skall och vad vi kan erbjuda. Soldaterna har ju lite olika bakgrund, en del gjorde värnplikten eller grundläggande militär utbildning relativt nyligen medan det för andra är det några år sedan. Vi är ju en helt ny bataljon, med ett helt nytt koncept. Att ha tidvis tjänstgörande soldater är ju överhuvudtaget helt nytt i Försvarsmakten. För vår del så håller vi på att bemanna bataljonen just nu och det sker successivt med denna krigsförbandsövning som ett första viktigt steg.

I Archer-hallen övade en grupp soldater på att använda tornique, det vill säga ett avsnörande förband. De har 30 sekunder på sig att genomföra det. För en del var det helt nytt medan det för andra var ett igenkännande.
Christian Wibecker, som genomförde lumpen för inte alltför länge sen, berättar:
– Jo, jag har gjort det här förut så det är väl inget nytt. Men det är ju alltid bra att öva på det, man ska ju kunna göra det i sömnen. Det är jätteroligt att vara tillbaka på A 9. Och jag tror att detta med visstidsanställning kommer att passa mig bra. I vanliga fall jobbar jag och då kan det vara ett bra avbrott med det här.

På stridsskjutningsbanan en bit bort tränar ett annat gäng. Längs banan kombineras eldgivning med bland annat framryckning, magasinsbyten och ställningsväxlingar som också inkluderar skjutning från fel axel respektive runt hörn. Instruktörer följer soldaterna genom banan och momentet utvärderas omedelbart samtidigt som nästa skytt påbörjar sitt genomförande. För de som är grundutbildade på automatkarbinen AK5 C är det lättare medan det för andra är mycket nytt då de tidigare haft andra vapen.

Under eftermiddagens materielförevisning fick soldaterna se artilleriets nya pjäs, Archern, skjuta. Därefter kunde de titta närmare på pjäsen och annan materiel som finns på 92:a artilleribataljonen, och soldaterna fick även chans att ställa frågor.