Galten med vapenstation till Afghanistan

Ett antal av personterrängbil 6, eller Galten som den kallas, kompletteras just nu med den norska vapenstationen Protector. Nyligen kunde Försvarsmakten ta emot det första fordonet med vapenstation från FMV.

Personterrängbil 6, eller Galten som den kallas, utrustas nu med en vapenstation som gör att operatören kan spana och skjuta och ändå sitta skyddad inuti fordonet. Foto: Nicklas Gustafsson/Försvarsmakten

- Med hjälp av rätt materiel kan vi öka säkerheten för våra insatta soldater. Vi har nyligen fått ny stridsväst och taktisk UAV till Afghanistan och nu får vi Galten utrustad med vapenstation. FS 22 som nu roterar till Afghanistan kommer att få tillgång till fordonet, säger arméinspektör Berndt Grundevik. 

Med vapenstationen monterad får Galten ett avancerat självskydd. Vapenstationen sitter monterad på taket medan operatören sitter säker inne i fordonet. Härifrån kan operatören spana över omgivningen med hjälp av kamera - inte bara i dagsljus utan även i mörker med hjälp av en IR-kamera. Här finns också en laseravståndsmätare.

I vapenstationen, som är gyrostabiliserad, kan vapen av fyra olika kalibrar monteras. Både kulsprutor och granatspruta. Även dessa styrs inifrån fordonet. 

Protector, som är utvecklad av det norska företaget Kongsberg, har producerats i tio år i olika varianter. Samarbetet mellan länderna om det svenskutvecklade artillerisystemet Archer har lett fram till att FMV anskaffar Protector inte bara för Galten utan även för Archer, pansarterrängbil 203 och pansarterrängbil 360.

Vapenstation 01, som den kommer att heta i Sverige, är en vidareutvecklad version. Leverantören kallar den Protector Nordic, och kommer i sin slutversion att uppfylla de svenska kraven.