Frivilligt lov

När skolorna har höstlov arrangeras ungdomskurser i Flygvapenfrivilligas riksförbunds, FVRF, regi. 30 ungdomar från Norr- och Västerbotten med genuint intresse för Försvarsmakten och flygvapnet deltar i kurserna som genomförs på F 21.

Yasmine Lundin väntar på order från instruktörerna. Hon är en av 30 ungdomar som går kurs på höstlovet. Foto: Louise Levin
Markus Ekman från Boden gick grundkursen 2008, nu är han tillbaka för fortsättningskursen.
Markus Ekman från Boden gick grundkursen 2008, nu är han tillbaka för fortsättningskursen. Foto: Louise Levin
Natten i tältet gick bra, det var inte så kallt tyckte Johan Zakrisson (Luleå), Markus Ekman (Boden), Anton Gabrielsson (Umeå), Yasmine Lundin (Luleå, Oliver Hansson (Luleå) och Olivia Larsson (Piteå).
Natten i tältet gick bra, det var inte så kallt tyckte Johan Zakrisson (Luleå), Markus Ekman (Boden), Anton Gabrielsson (Umeå), Yasmine Lundin (Luleå, Oliver Hansson (Luleå) och Olivia Larsson (Piteå). Foto: Louise Levin
Kurschefen Niklas Johansson och skolchefen Jan Sölvebring med plutoncheferna Anton Gabrielsson och Yasmine Lundin.
Kurschefen Niklas Johansson och skolchefen Jan Sölvebring med plutoncheferna Anton Gabrielsson och Yasmine Lundin. Foto: Louise Levin
Markus Ekman från Boden gick grundkursen 2008, nu är han tillbaka för fortsättningskursen. Foto: Louise Levin
Natten i tältet gick bra, det var inte så kallt tyckte Johan Zakrisson (Luleå), Markus Ekman (Boden), Anton Gabrielsson (Umeå), Yasmine Lundin (Luleå, Oliver Hansson (Luleå) och Olivia Larsson (Piteå). Foto: Louise Levin
Kurschefen Niklas Johansson och skolchefen Jan Sölvebring med plutoncheferna Anton Gabrielsson och Yasmine Lundin. Foto: Louise Levin

Någon kilometer från flottiljen har 30 ungdomar tillbringat natten i tält. Klockan är nio på morgonen och ungdomarna har redan hunnit med att plocka bort de liggunderlag och sovsäckar som varit deras sängar i tältet denna natt. Kaminen som varit värmekällan i tältet är urlyft och har svalnat. Markus Ekman, som går fortsättningskursen, har hjälpt till med frukosten denna morgon.

Kurserna som arrangeras och vävs samman är grundkurs, fortsättningskurs, ledarskapskurs 1 och 2. Alla är tillsammans, de som går ledarskapskurserna får en roll som exempelvis plutonchef för deltagarna i grund- och fortsättningskurserna.

– Vi kom hit i söndags. I måndags fick vi hämta ut utrustning och inventera den för att kontrollera att vi fått det vi behöver, berättar Markus Ekman.

Han har hjälpt till med frukostserveringen denna morgon och äter nu äntligen sin gröt. Att gå kurs på höstlovet är ett alternativ till att bara vara hemma. Han tycker det är viktigt med gemenskapen i gruppen och att ingen ska känna sig utanför.

– Det är kul att vara ute i skogen men jag skulle gärna vilja flyga eller skjuta, säger han.

Yasmine Lundin kommer från Luleå och går denna vecka ledarskapskurs 2. I veckan har hon varit plutonchef, vilket är en stor skillnad mot skolan där hon går estetiska programmet med musikinriktning. Intresset för Försvarsmakten väcktes hos henne när hon var med på ett konfirmationsläger på F 21 för några år sedan.

Hon visar runt bland tälten och berättar att trots att de inte hade några lampor så gick tältresningen i mörkret rätt snabbt. Inne i tältet är det tomt. Kvar är ställningen till kaminen, som även håller upp tältet, och de stenar som legat runt kaminen.

– Va, hade ni stenar? Vart hittade ni dem? säger en kursdeltagare förvånat.

– De finns i skogen om man bara letar, får han till svar av en annan kamrat.

Stämningen i gruppen är bra men de är lite trötta och slitna efter gårdagen – och natten. Varje timme har de bytt uppgiften som eldpost. Yasmine Lundin berättar att under gårdagen orienterade de sig fram efter en karta och vid slutpunkten skulle de slå läger. På vägen var det olika stationer där de skulle lösa uppgifter.

– Jag vill jobba med detta i framtiden. Jag tycker om att styra och bestämma, säger hon.

Intill henne står skolchefen, Jan Sölvebring och nickar belåtet.

– Vårt uppdrag är att rekrytera soldater och officerare till flygvapnet och med dessa motiverade ungdomar kan vi inte annat än lyckas, säger han.