Försvarsministern besökte Helikopterflottiljen

Helikopter 14-verksamheten går över all förväntan, och man når milstolpe efter milstolpe. Under onsdagen fick Försvarsminister Sten Tolgfors inte bara ta del av den informationen, utan fick även en inblick i övrig verksamhet och en chans att flyga Helikopter 14 när han besökte Helikopterflottiljen på Malmen.

Försvarsminister Sten Tolgfors och hans adjutant Johan Norén framför Helikopter 14. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten
Besökarna och ställföreträdande chefen för Helikopterflottiljen, Peder Söderström, framför Helikopter 14.
Besökarna och ställföreträdande chefen för Helikopterflottiljen, Peder Söderström, framför Helikopter 14. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten
Sten Tolgfors mottar ett symboliskt diplom av Peder Söderström, efter sin flygning.
Sten Tolgfors mottar ett symboliskt diplom av Peder Söderström, efter sin flygning. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten
Besökarna och ställföreträdande chefen för Helikopterflottiljen, Peder Söderström, framför Helikopter 14. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten
Sten Tolgfors mottar ett symboliskt diplom av Peder Söderström, efter sin flygning. Foto: Joakim Hiertner/Försvarsmakten

Tillsammans med representanter från Försvarsdepartementet besökte Sten Tolgfors igår Helikopterflottiljen med syftet att få en inblick i helikopterverksamheten och de möjligheter och utmaningar man står inför.

På Helikopterflottiljen pågår just nu väldigt mycket verksamhet, bland annat inför man två nya helikoptersystem, genomför förmågeuppbyggnad, står i beredskap för bland annat specialförbanden och är under insats. Allt detta sker samtidigt, och på flera olika platser, inte bara i Sverige utan också utomlands. Sten Tolgfors ställde under sitt besök bland annat frågan hur Helikopterflottiljen upplever den satsning som nu görs på helikopterverksamheten inom Försvarsmakten.

– Jag hoppas att ni känner att det satsas på det ni gör, för helikopterverksamheten är en otroligt viktig och spännande verksamhet som jag verkligen tror på. Tillgänglighet, användbarhet och rörlighet är tre ben som genomsyrar den svenska försvarsreformen, och om man ser till det tredje benet, rörlighet, är ni och er verksamhet helt avgörande, sa Sten Tolgfors.

Sten Tolgfors och de övriga besökarna fick under sitt besök, som några av de första passagerarna, även flyga med Helikopter 14. En flygtur som i fantastiskt höstväder inte bara lät dem se Linköping från ovan, utan också innebar en möjlighet att visa upp Försvarsmaktens nya tunga helikoptersystem. På den korta tiden som Helikopterflottiljen har opererat den har man redan kommit upp i drygt 215 flygtimmar.

Avslutningsvis passade Mikael Wikh, pågående Flygchef Helikopter 16, på att ge Sten Tolgfors en bild av den pilotutbildning på Blackhawk UH-60 M som just nu Helikopterflottiljen genomför på Fort Rucker i USA. Fyra piloter har precis blivit godkända och har återvänt hem. När det nya Helikopter 16-systemet levereras till Försvarsmakten i slutet av detta år är de redo att börja flyga.  USA är bara ett av de länder där Helikopterflottiljen för tillfället har personal, och just samarbete och utbyte med andra länder var också det något som Sten Tolgfors var intresserad av under sitt besök.