Ett bra utbyte

Under planeringen av projektet ”Aldrig ge upp” i den grundläggande militära utbildningen, GMU, den här omgången riktad mot Hemvärnet, de nationella skyddsstyrkorna kläckte övningsledaren Mats Larsson och yrkesvägledaren Hans Klingvall idén att använda gruppchefer från Hemvärnet för att leda rekryterna under veckan.

Gruppchefen Peter Wilensjö från Västervik under förflyttning med sin grupp i projektet "Aldrig ge upp". Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
Gruppchefen Joel Petersson ger instruktioner till Johanna Branje.
Gruppchefen Joel Petersson ger instruktioner till Johanna Branje. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
Henrik Lidén på väg ut ur en stridsbåt mot nya utmaningar under projektet "Aldrig ge upp".
Henrik Lidén på väg ut ur en stridsbåt mot nya utmaningar under projektet "Aldrig ge upp". Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
Gruppchefen Joel Petersson ger instruktioner till Johanna Branje. Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten
Henrik Lidén på väg ut ur en stridsbåt mot nya utmaningar under projektet "Aldrig ge upp". Foto: Carolina Lorentzson Nilsson/Försvarsmakten

– Samarbetet är det bästa initiativet på länge och det är väldigt givande för oss gruppchefer att få en hel veckas extra övning, säger Peter Wilensjö från Västervik.

Det var snabba bud för Peter att få ledigt igen från sitt ordinarie jobb som elektriker för att vara med under övningen. Han hade nyligen deltagit i en särskild övning förband (SÖF) så han hann precis hem och vända. Peter gjorde värnplikten 1993 som gruppchef och fortsatte i samma roll in i Hemvärnet 2002. Sedan 2007 tillhör Peter 3:e insatsplutonen i Kalmar och Kronobergsgruppen.

– Till skillnad från nyutbildade gruppchefer kan vi erbjuda lite mer livserfarenhet. Vi som är med den här gången är alla över 30 år och har flera års erfarenhet av att vara gruppchefer, säger Peter.  

En av de andra gruppcheferna, Joel Petersson till vardags gruppchef i 20:e insatskompaniet i Blekingegruppen är också glad över samarbetet.

– Det känns roligt. Som en bekräftelse på att man gjort något rätt, att få denna möjlighet att få tillföra något extra, säger Joel.

Fördelen med samarbetet är många, bland annat att GMU-rekryterna får en bild av vad de kommer att möta i en framtida yrkessituation om de tar värvning i Hemvärnet och att gruppcheferna får möjlighet att kompetensutveckla sig.  Tack vare dessa gruppchefer sker också en kontinuerlig utvärdering av rekryterna.

­– Det här är ett samarbete som bör öka för att rekryterna ska få bättre förståelse för Hemvärnet och känna samhörighet under GMU riktad mot Hemvärnet, säger Klas Lewin, chef för Blekingegruppen.

Rekryten Henrik Lidén från Kallinge vill gärna arbeta inom Försvarsmakten. Och tills det finns några jobb att söka kommer han att skriva på för Hemvärnet, de nationella skyddsstyrkorna.

­– Min bild av Hemvärnet har förändrats sedan jag påbörjade utbildningen för tio veckor sedan. Jag trodde mest att det var gubbar som hjälpte till vid översvämningar så det är kul att själv se förändringen och inte bara höra om den. Vår gruppchef Stefan Håkansson är mycket kunnig och bra, säger Henrik Lidén.