En dag på jobbet

Under en heldag på Berga samlades ett gäng ungdomar för att få mer information om yrket soldat och sjöman i marinen. Killarna och tjejerna som besökte förbanden var redan ganska pålästa om yrket och huvudsyftet var nu att de skulle få möjligheten att se arbetsplatserna Amfibieregementet och Fjärde sjöstridsflottiljen.

Killarna och tjejerna provade på att lyfta en ryggsäck som soldaterna på Amfibieregementet ofta bär. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Besökarna Saman Farhan, Patrik Stjernberg och Axel Sundin var nöjda med dagen.
Besökarna Saman Farhan, Patrik Stjernberg och Axel Sundin var nöjda med dagen. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Magnus Jirlind berättade om utbildningen som soldater och sjömän genomför på brandplattan.
Magnus Jirlind berättade om utbildningen som soldater och sjömän genomför på brandplattan. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
En arbetsplats kan vara ombord på stridsbåt.
En arbetsplats kan vara ombord på stridsbåt. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Besökarna Saman Farhan, Patrik Stjernberg och Axel Sundin var nöjda med dagen. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Magnus Jirlind berättade om utbildningen som soldater och sjömän genomför på brandplattan. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
En arbetsplats kan vara ombord på stridsbåt. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

– Det är jättekul att vara här, jag går för närvarande i skolan men är intresserad av Försvarsmakten som arbetsplats. Det jag lockas av är att det verkar vara en spännande och utvecklande miljö där man gör många olika saker, sa Axel Sundin.

Axel hade med sig kompisen Saman Farhan som inte alls hade tänkt söka sig till försvaret men följde med mest av nyfikenhet och tyckte att dagen hade varit intressant.

Flertalet av besökarna hade redan sökt till Försvarsmaktens grundläggande soldatutbildning (GMU) och väntade nu på besked om antagning. De såg möjligheten med denna dag att förbereda sig inför deras kommande utbildning. Några som studerade militärhistoria på Försvarshögskolan såg dagen som ett tillfälle till att lära sig mer om Försvarsmakten och då i synnerhet marinen.

– Jag väntar otåligt på besked om antagning till GMU 2012. Jag har varit aktiv i både scouterna, sjövärnskåren och flygvapnets frivilligverksamhet och ser att Försvarsmakten kan erbjuda allt det jag är intresserad av. För mig är det också viktigt att kunna påverka omvärlden och det tror jag att jag kan göra på mitt sätt. Blir jag inte antagen nu så kommer jag att söka igen, sa Patrik Stjernberg.