De rensar och tar

Det ropas kommandon och skjuts skottsalvor samtidigt som motorerna vrålar, soldater framrycker och strider med understöd av stridsfordon längs gator och byggnader. Det är pansarskyttekompaniet som övar i Bodsjöby, Bodens garnisons anläggning för strid i bebyggelse på Bodens södra skjutfält.

Strid i bebyggelse. Erik Hellström till vänster i bild, officer vid I 19 och vagnchef på stridsfordon 90 vid pansarskyttekompaniet. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Soldater under framryckning längs en av huvudgatorna i Bodsjöby.
Soldater under framryckning längs en av huvudgatorna i Bodsjöby. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Olof Blixt från Åtvidaberg anställdes som soldat vid pansarskyttekompaniet under sommaren 2011.
Olof Blixt från Åtvidaberg anställdes som soldat vid pansarskyttekompaniet under sommaren 2011. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Soldater under framryckning längs en av huvudgatorna i Bodsjöby. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Olof Blixt från Åtvidaberg anställdes som soldat vid pansarskyttekompaniet under sommaren 2011. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Tillsammans med sina soldater övar Erik Hellström, officer vid I 19 under Höstlöv. Han fungerar som vagnchef på ett stridsfordon 90 och har sin besättning med förare, skytt och sjuskyttesoldater. Skillnaden nu från tidigare är att soldaterna är anställda och inte som tidigare med värnpliktiga.
– Jag tycker det fungerar bra, det blir ett lite annat tillvägagångssätt vid utbildningen än tidigare, de är ju våra kollegor nu, berättar Erik Hellström.

Lära sig grunderna

Under två dagar av övning Höstlöv ska pansarskyttekompaniet lära sig grunderna i Strid i bebyggelse. Det innebär att ta terräng, rensa och genomsöka byggnader enligt ett speciellt förfarande som övas mycket noggrant, allt för säkerheten. Målet är att de ska kunna grunderna i framryckning med sammanstöt på gata för både enskild soldat och i grupp.

Friktioner läggs in efterhand

Utbildningen inleds på tre täter. Några övar framryckning längs gatorna, ett gäng övar att genomsöka och rensa byggnader medan stridsfordonen övar manövrering längs gator, i korsning och runt husknutar. Efter ett tag övar skyttesoldaterna att ta terräng inne bland byggnaderna tillsammans med stridsfordonen.
– Beroende på hur utbildningen går kommer vi att lägga in mer friktioner för att öka svårhetsgraden. Ett exempel är att man gör en inbrytning med hög puls. Det innebär att soldaterna får springa en slinga innan inbrytningen för att därigenom försvåra momentet. Andra friktioner är att använda rökkastare, olika hinder och framtvinga eldavbrott på deras vapen, berättar Karl Ekström, en av övningsledarna.

Anställd efter GMU

Olof Blixt från Åtvidaberg anställdes som soldat vid pansarskyttekompaniet under sommaren 2011 efter att ha genomfört den grundläggande militära utbildningen, GMU.
– Jag har sett fram mot den här övningen ett tag, det här är vår första längre övning sedan vi anställdes i somras. Sedan ser jag också fram emot en utlandsinsats med sina kompisar på kompaniet, avslutar Olof och ansluter till sina stridskamrater för ny inbrytning i en av byggnaderna i Bodsjöby.