Afghansk pojke skadad efter olycka med ammunition

En tolvårig afghansk pojke har förts till fältsjukhus av svensk Isaf-personal efter en olycka med ammunition som exploderat. Pojken har frakturer på ett av sina ben.

Under onsdagen kontaktades den svenska Afghanistanstyrkan av afghansk militär som berättade att en pojke skadats av ammunition på ett skjutfält i närheten av en polisstation i Chimtal omkring 30 kilometer sydväst om Mazar-e-Sharif där svenska Camp Northern Lights finns.

Pojken och hans kamrater tog sig in på skjutfältet sedan Isaf-soldater lämnat det efter en övning. De plockade på sig vad de trodde var tomhylsor och lämnade sedan skjutfältet. På väg hem tappade pojken ett av föremålen, varpå det exploderade. Ett svenskt utredningsteam skickades till skjutfältet, men kunde inte fastställa vilken typ av ammunition det handlar om.

Sedan årtionden tillbaka finns mycket oexploderad ammunition i området. Samtidigt går det inte att utesluta att pojken skadades av ammunition som används av Isaf.

Personal från ANA, Afghanska Nationella Armén och ANP, Afghanska Nationella Polisen tillsammans med personal från Isaf-anslutna länder använder skjutfältet.

Den skadade pojken kördes först till ett privat sjukhus i Mazare-e-Sharif men har under dagen körts till Isafs fältsjukhuset på basen Marmal inte långt från Mazar-e-Sharif för kvalificerad vård.

Pojken opererades under fredagskvällen, lokal tid, och det är ännu för tidigt att säga om han kommer att bli helt återställd, men innan operationen var han talbar och kunde höras om händelsen.

Det är inte ovanligt att afghanska barn av nyfikenhet söker sig till skjutfält eller för att samla upp använd ammunition som sedan kan säljas eftersom metallen har ett värde.