”Vi ska få alla att dansa”

Niklas Andersson och Elin Bemark är två av landets mest etablerade musikalstjärnor. På söndag framför de några av musikalvärldens mest kända låtar till tonerna av Arméns musikkår.- Vi ska förvandla Berwaldhallen till Studio 54! säger Niklas Andersson.

Elin Bemark har medverkat i flera stora musikaluppsättningar och anser att blåsmusiken förstärker musikalmusikens dramatik. Foto: Försvarsmakten
Niklas Andersson blev inlurad i musikalbranschen av Shirley Clamp. Precis som militärmusikerna behöver få spela annat än marscher gillar även Niklas Andersson omväxling och utmaningar.
Niklas Andersson blev inlurad i musikalbranschen av Shirley Clamp. Precis som militärmusikerna behöver få spela annat än marscher gillar även Niklas Andersson omväxling och utmaningar. Foto: Peter Knutsson
Dirigent Mats Janhagen.
Dirigent Mats Janhagen. Foto: Försvarsmakten
Niklas Andersson blev inlurad i musikalbranschen av Shirley Clamp. Precis som militärmusikerna behöver få spela annat än marscher gillar även Niklas Andersson omväxling och utmaningar. Foto: Peter Knutsson
Dirigent Mats Janhagen. Foto: Försvarsmakten

Huvuduppgiften för Sveriges militärmusikkårer är att spela i statsceremoniella sammanhang, på Sveriges förband, skolor och centra, samt vid militära ceremonier. Därutöver gör de ett antal publika konserter runt om i landet. En del av dem görs ihop med kända artister och ofta finns det en röd tråd genom repertoaren. Den här gången framför Arméns musikkår musikalmusik tillsammans med Niklas Andersson och Elin Bemark.
- Blåsmusik är ju väldigt mäktigt och det blir mer av allt när man sjunger med dem. Arméns musikkår är definitivt den bästa blåsorkestern som jag har sjungit med, säger Elin Bemark.
- Just musikalmusik blir ju extra mäktig då den är så dramatisk i sig själv.
Niklas Andersson instämmer i hyllningen av blåsmusik.
- Jag älskar det! Man känner att man har vinden i ryggen.

Konserten genomfördes i våras i Jönköping, då med Elin Bemark och Peter Jöback. Konserten fick lysande recensioner av såväl publik som press. Förutom att Peter Jöback nu ersätts av Niklas Andersson, är även delar av repertoraren utbytt. Stockholmspubliken bjuds på fler duetter och även en disco-pottpuri.
- Musikallåtar ska egentligen vara i sitt sammanhang, de är en del av en historia. Men vi har valt örhängen som alla känner igen. Vi har också låtar som ”oj, är det här en musikallåt?”.
- Det är ofta väldigt bra texter som man blir gripen av. Det är också vackra melodier, säger Niklas Andersson.

Han och Elin Bemark har arbetat i uppsättningen av Cats på Göteborgsoperan och i Stockholm, men aldrig sjungit konsert ihop.
- Det ska bli kul, vi har båda längtat efter att göra något ihop, säger Elin Bemark.
Och danssteg utlovas.
- Absolut! Vi ska förvandla Berwaldhallen till Studio 54! Vi ska få alla att dansa, säger Niklas Andersson.