Uppdraget fortsätter efter påkörning av IED

Den pansarterrängbil som i går eftermiddag körde på en hemmagjord vägbomb har bärgats och förts till Camp Northern Lights för reparation. IED:n detonerade när det svenska fordonet körde i öknen i samband med ett rutinuppdrag omkring 40 kilometer söder om Mazar-e-Sharif.

Det skadade fordonet lastades upp på en trailer för transport till Camp Northern Lights. Foto: Patrick Ekstrand/Försvarsmakten
Delar ur styrkan som ryckte ut efter att pansarterrängbilen körde på en IED.
Delar ur styrkan som ryckte ut efter att pansarterrängbilen körde på en IED. Foto: Patrik Ekstrand/Försvarsmakten
Delar ur styrkan som ryckte ut efter att pansarterrängbilen körde på en IED. Foto: Patrik Ekstrand/Försvarsmakten

Ingen av de tio personer som befann sig i fordonet skadades, men det stod snabbt klart att fordonet måste bärgas då en hjulupphängning var skadad.
– Plötsligt kändes det som om vi körde ner i ett dike, säger en av soldaterna som befann sig i fordonet när explosionen inträffade.

Kort efter explosionen, som inträffade vid 17-tiden afghansk tid, samlades en arbetsgrupp i TOC:en, stridsledningscentralen på Camp Northern Lights (CNL). Alla var lättade eftersom ingen kommit till skada, men samtidigt fokuserade på att hitta en lösning på problemet – en lösning som innebär att uppdraget kan fortsätta samtidigt som man minimerar riskerna för konvojen som körde på vägbomben samt för de soldater som skickas ut för att assistera dem. Just denna kväll utgörs huvuddelen av styrkan som skickas ut av soldater i finsk uniform.

Ett par tre timmar efter att larmet nådde TOC:en närmar sig en fordonskolonn området där den skadade pansarterrängbilen befinner sig. Det är nästan fullmåne, men ändå mörkt då moln har dragit in över bergen. De går knappt att urskilja utan mörkerutrustning, men plötsligt syns silhuetterna av några av fordonen i den olycksdrabbade konvojen mellan ökenkullarna. Snyggt uppradade i sanden ligger ryggsäckar och annan packning tillhörande de tio som färdats i det skadade fordonet i väntan på omlastning till det ersättningsfordon som skickats från CNL. Ägarna är vid gott mod, trots den omskakande upplevelsen några timmar tidigare. Det skadade stridsfordonet dras loss och lastas på en trailer som skickats till platsen från CNL. Kvar vid den djupa grop som explosionen skapade genomför personal från Provincial Reconstruction Team Mazar-e-Sharif en teknisk undersökning. De påträffar och samlar in plastfragment från bomben och med ledning av bland annat gropens storlek görs en bedömning av vilken typ av laddning det var och dess storlek. När de är klara beger de sig mot fordonskolonnen som börjar rulla tillbaka mot CNL. Det hastigt uppkomna uppdraget är snart över. Samtidigt, inte långt därifrån, lastar en  pansarterrängbilsbesättning sitt nya fordon och gör sig redo för natten – deras uppdrag kan fortsätta som planerat.