Unika möten mellan två ytterligheter

Improviserande jazzpianist som möter taktfast militärmusikkår – hur ska det bli?- Det bli rytmiskt, svängigt och coolt. Inte experimentellt konstigt, men nyskapande, säger dirigent Jonas Nydesjö.I kommande vecka möts Marinens musikkår och jazzpianisten Jacob Karlzon under hans ledning i Karlskrona och Malmö.

I kommande vecka möts Marinens musikkår och jazzpianisten Jacob Karlzon under Jonas Nydesjö (bild) ledning i Karlskrona och Malmö. Foto: Andreas Karlsson
Jazzpianist Jacob Karlzon.
Jazzpianist Jacob Karlzon. Foto: Miki Anagrius
Marinens musikkår.
Marinens musikkår. Foto: Fredrik Ramberg/Försvarsmakten
Jazzpianist Jacob Karlzon. Foto: Miki Anagrius
Marinens musikkår. Foto: Fredrik Ramberg/Försvarsmakten

Det började för flera år sedan. Jonas Nydesjö höll på att avsluta sin utbildning på Malmö musikhögskola när han greps av Jacob Karlzons pianospel. Sedan dess har de följt varandra och länge talat om att göra något ihop. Drömmen var att kombinera orkesterspelets storhet och detaljer  med improvisation. Det krävde två av varandra beroende faktorer; rätt musiker och rätt orkester.
Nu är drömmen uppfylld.
- Jacob Karlzon är som pianist, improvisatör och musiker, applicerbar i fler genrer och miljöer än bara jazz. Och Marinens musikkår är extremt breda musikaliskt utifrån hur deras verksamhet ser ut och allt de spelar. Så det är just kombinationen av dem båda som gjorde detta möjligt, säger Jonas Nydesjö.

 Ja, den som tror att militärmusikkårerna bara spelar marscher får tänka om. De utmanar och utvecklas ständigt. Marinens musikkår är Sveriges enda militärmusikkår med enbart heltidsanställda musiker, vilket ger både kvalitet och kontinuitet. När de var i Afghanistan för att spela för den svenska styrkan bjöd de på såväl ceremonimusik som soul. 

Ordet genreöverskridande symboliserar konserten. På programmet står bland annat Symfoniska danser ur West Side Story, John Adams minimalistiska och rytmiska Lollapalooza, Frank Zappa, Sigfrid Naumanns Marcia Montecillo och inte minst uruppförandet av dirigent Jonas Nydesjö och pianisten Jacob Karlzons halvtimmeslånga konsert för improviserat piano och orkester. Därför blir varje konsert unik.
- Det här tilltalar en nyfiken publik. Det blir rytmiskt, svängigt, coolt. Inte experimentellt konstigt men nyskapande, säger dirigent Jonas Nydesjö.

Konserten spelas i Karlskrona, Sparresalen, onsdag den 26 oktober klockan 19.00 och i Malmö på Palladium den 27 oktober klockan 19.30.