Tekniker prövas under press

Efter en natts marsch på tre mil har de tio blivande marinteknikerna nått målet för sin uppgift – en radarstation på Ringenäs skjutfält. Nu ska den lagas och bevakas, utan att hungern och tröttheten tar över.

Gösta Malmqvist står post för att bevaka en radarstation, en av de många uppgifter som ska lösas vid momentet på Ringenäs skjutfält. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Ida Karlsson jobbar med skärbrännaren för att kapa en järnbalk. Hon gillar variationen under övningen.
Ida Karlsson jobbar med skärbrännaren för att kapa en järnbalk. Hon gillar variationen under övningen. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Jonathan Lundqvist lödar. Övningen prövar allt från tekniska färdigheter till fotmarsch med orientering.
Jonathan Lundqvist lödar. Övningen prövar allt från tekniska färdigheter till fotmarsch med orientering. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
En natt fick gruppen tillbringa i livflottar i Halmstads hamn.
En natt fick gruppen tillbringa i livflottar i Halmstads hamn. Foto: Marcus Wallberg/Försvarsmakten
Ida Karlsson jobbar med skärbrännaren för att kapa en järnbalk. Hon gillar variationen under övningen. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
Jonathan Lundqvist lödar. Övningen prövar allt från tekniska färdigheter till fotmarsch med orientering. Foto: Selma Sedelius/Försvarsmakten
En natt fick gruppen tillbringa i livflottar i Halmstads hamn. Foto: Marcus Wallberg/Försvarsmakten

Det är de tio studerande på specialistofficersutbildning med inriktning Tekniker Sjö vid FMTS (Försvarsmaktens tekniska skola) som har en veckas övning i fält. Syftet är att tillämpa de teoretiska kunskaper de fått i både teknik och ledarskap/gruppdynamik i en övning där både kropp och psyke utmanas mer än vanligt. De ska också få träna sina soldatfärdigheter.
– Meningen är att de ska flytta sina gränser och därigenom öka sin självkännedom, säger övningsledare Marcus Wallberg.

Övningen startade på sjöövervakningscentralen i Göteborg. Det startade som ett studiebesök och slutade med en ordergivning: bege er till insatsområdet där en radarstation slutat fungera, skaffa underrättelser och sätt den i drift om möjligt, annars se till att forsla bort viktig materiel. Nu har gruppen efter både stridsbåtfärd och fotmarsch nått Ringenäs utanför Halmstad, hittat radarstationen och organiserat sig i olika pass för vila, mat, bevakning och lagningsarbete.

Vid en rad arbetsstationer får de nu prova olika tekniska moment som hjulbyte på lastbil, lödning och skärbränning. Jonathan Lundqvist har just skarvat ihop två plåtbitar med hjälp av borr och popnit och får beröm av momentövningsledaren.
– Nja, det hade väl inte vunnit en modetävling precis, tycker Jonathan och går vidare med nästa moment som är lödning.
– Det är kul att knyta ihop säcken från lektionerna, säger Jonathan om övningen. Fast det märks när man inte får sova, man blir lite seg i skallen.

Men nu ska han få sova ett par timmar innan det är dags för honom att bevaka radarstationen. En bit bort står Ida Karlsson med en skärbrännare för att skära av en järnbalk.
– Det är ju detta vi är här för, att få köra den tekniska delen, säger hon. Och det är bra att den blandas in när vi är lite trötta, så man får se hur kroppen och huvudet fungerar då.
Än har hon inte märkt någon större skillnad på hur hon klarar att lösa uppgiften, men så är övningen inte heller över än. Mycket riktigt, under en ny båtfärd ett dygn senare måste båten överges och gruppen får tillbringa hela natten på en livflotte i havet, med bara nödproviant, och till sist simma i land. På utvärderingen är det en trött skara som samlas, men nöjd med att ha genomfört övningen.
– Nu vet man att man utan problem kan vara vaken 26 timmar i sträck, bara man håller igång, säger Hugo Danielsson.
– Ja, och så länge man byter strumpor, dricker vatten och äter kex så håller man sig fräsch, tilläger Michael Jarkö.

Nu tar den delen vid när de studerande tillsammans med ledarskapslärarna ska ge varandra återkoppling på hur de agerat – vad hände i gruppen och med individerna under de olika utmaningarna?
– Meningen är att vi ska lyfta dem som individer, och stödja dem i att både ge och ta feedback, säger övningsledare Markus Wallberg. De kommer ju som specialistofficerare att vara både tekniker och chefer, och den här övningen ska vara ett led i deras personliga utveckling.