Strapatsrik övning för kadetterna

Första veckan i oktober genomförde kadetterna på det 218:e kompaniet en övning i ledarskap som övergick i en strapatsövning med längre förflyttningar till fots avbrutna av olika övningar som skulle genomföras. Med begränsad tillgång på mat och sömn blev övningen ytterligare mer ansträngande.

Kadetterna anländer med helikopter för att lösa nya uppgifter. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Många långa marschpass blev det.
Många långa marschpass blev det. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Kadetterna går ombord på en stridbåt för transport till nästa ö.
Kadetterna går ombord på en stridbåt för transport till nästa ö. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Simning i oktober är ganska kallt även om dagen var varm.
Simning i oktober är ganska kallt även om dagen var varm. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Många långa marschpass blev det. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Kadetterna går ombord på en stridbåt för transport till nästa ö. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten
Simning i oktober är ganska kallt även om dagen var varm. Foto: Lars O Nilsson, Försvarsmakten

Övningen började fredagen den 30 september med transport ut till Livgardet i Kungsängen. Där skulle kadetterna genomföra en övning för att pröva deras ledarskap i olika situationer.

Den delen av övningen pågick fram till söndagen, när en ny transport ner till Amfibieregementets område genomfördes. Där påbörjades den andra delen av övningen som var den mer strapatsrika. Efter ett antal övningar med marin anknytning under natten mot måndagen, var det så dags att bege sig ut i skärgården.

Transporten ut till en av öarna i Stockholms skärgård genomfördes med stöd av marinen och flygvapnet, där Amfibieregementet transporterade en del av kadetterna i svävare och flygvapnet ställde upp med helikoptertransport för övriga. Väl framme var det sedan dags för en längre förflyttning till fots över ön till den södra delen där en transport med stridsbåt 90 väntade på att ta kadetterna till nästa ö.

När man kommit dit började skymningen att sänka sig vilket naturligtvis gör det jobbigare att gå, eftersom man inte ser riktigt vart man tar vägen. Under natten fick kadetterna genomföra en övning i strid, följt av något som av allt att döma var mycket uppskattat, nämligen mat. Även om tiden på dygnet kanske inte var riktigt den vanliga för att äta middag uppskattade förmodligen kadetterna måltiden som de själva fick tillreda.

Efter en natt med ganska lite sömn var det så dags för en ny förflyttning, nu med stridsbåt och helikopter. När de anlände till nästa ö väntade nya strapatser i form av förflyttning över vattendrag, denna gång utan hjälp av båt. De skulle med andra ord simma över i det 12-gradiga vattnet. Detta är inte en helt enkel sak när man skall packa ner allting vattentätt i ryggsäcken och ta sig över med alltihopa. Efter ytterligare någon mils marsch var det så dags för den sista övningen natten mot onsdagen.

När solen gick upp på onsdagen var det sannolikt ett antal kadetter som var nöjda både med sin egen insats och att få återvända till Karlberg för utvärdering av övningen och en natts sömn i en riktig säng.