Soldat mitt i Stockholm

Unga människor, sena kvällar, snygga kläder, pampig musik och kamerablixtar överallt. Nej, det är ingen beskrivning av en nattklubb. Det är en del av verkligheten på Livbataljon - ett av Försvarsmaktens nyaste insatsförband som arbetar med bevakning mitt i stan.

De kungliga slotten är välbesökta turistattraktioner och som soldat i Livbataljon är man Försvarsmaktens och Sveriges ansikte utåt. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Daniel Netzel är glad att vara del av en 500-årig tradition. Livgardet har bevakat de kungliga slotten sedan 1523.
Daniel Netzel är glad att vara del av en 500-årig tradition. Livgardet har bevakat de kungliga slotten sedan 1523. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Soldaterna i Livbataljon ska inte bara se stiliga ut. De övar även strid i skog och i bebyggelse.
Soldaterna i Livbataljon ska inte bara se stiliga ut. De övar även strid i skog och i bebyggelse. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Livbataljon uppställd på kavallerikasern.
Livbataljon uppställd på kavallerikasern. Foto: Niklas Ehlen/Försvarsmakten
Daniel Netzel är glad att vara del av en 500-årig tradition. Livgardet har bevakat de kungliga slotten sedan 1523. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Soldaterna i Livbataljon ska inte bara se stiliga ut. De övar även strid i skog och i bebyggelse. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Livbataljon uppställd på kavallerikasern. Foto: Niklas Ehlen/Försvarsmakten

Den som trodde att Försvarsmaktens soldater bara tränar strid i skogen och åker på uppdrag världen över har fel. Arbetet som soldat på Livgardets Livbataljon innebär mer än så. Här handlar det om att bevaka de kungliga slotten och vara en del av Sveriges ansikte utåt. Samtidigt måste man klara av att strida i bebyggelse och vara beredd att skydda statsledningen. Det är ett arbete som kräver flexibla, noggranna och utåtriktade soldater med ett gott omdöme.
– Vi brukar ha 40-timmars arbetsvecka. Mycket tid går till högvakter och till förberedelser och träning. Vi går högvakt ungefär 40-50 dygn varje år, säger soldaten Daniel Netzel som arbetar på Livkompaniet, den del av Livbataljon som genomför högvakter till fots.

Daniel har varit anställd sedan mitten av mars. Han är 21 år, dalmas, och har tidigare arbetat som barchef. Innan jobbet på baren gjorde han värnplikt på marinbasen i Karlskrona.
– Vi fick aldrig gå högvakt under min värnplikt. Däremot fick vi åka till Finland och Belgien och bevaka militära skyddsobjekt. Det var kul och jag mådde bra under värnplikten.

24 timmar om dygnet

Livbataljon består av två enheter: Livkompaniet och Livskvadron. Det som skiljer dem åt är att Livskvadron genomför vaktparader till häst. Båda enheter är specialiserade på bevakning av skyddsobjekt. Bevakningen av slotten fungerar ungefär som ett skiftarbete där man arbetar två timmar, är ledig två timmar, arbetar två timmar igen och sedan har 10 timmars vila.
– Vanligtvis går vi mellan ett och tre högvaktsdygn. Sedan gör vi andra saker. Cheferna gör sitt bästa för att vi ska få en bra mix av högvakt, fysisk träning och träning i strid. Vissa dagar tar vi det lugnt i vakten på kavallerikasern och då kan man passa på att träna och bygga muskler säger Daniel.
Men arbetet som bevakningssoldat är inte bara kul. Ibland blir det långtråkigt.
– Vissa perioder går vi mycket högvakt och då kan det bli enformigt eftersom det är väldigt strikt. Vi är också ganska väderpåverkade eftersom vi står utomhus dygnet runt. På vissa av posterna kan det bli ensamt nattetid, säger han.

Mycket ledighet

Att arbeta på Livbataljon innebär ganska mycket ledighet eftersom varje högvaktsdygn ger en dags betald ledighet. Utöver semestern får soldaterna alltså 40-50 dagars extra ledighet varje år.
– Ibland är vi lediga på fredagar och ibland får vi ledigt en hel vecka. Då brukar jag passa på att umgås med familjen, flickvännen och min treåriga dotter, säger Daniel.
Grundlönen ligger på 16 300 kronor i månaden. Utöver det får soldaterna tillägg för högvaktsdygn, och ibland för övertid och obekväm arbetstid.
– Vi snittar väl på ungefär 20 000 kronor i månaden före skatt. Förra månaden var extremt intensiv och då drog jag in 50 000 kronor, men så mycket har jag aldrig fått förut, säger Daniel.

Tränar strid

Soldaterna i Livbataljon är i första hand bevakningssoldater, men de måste även vara beredda att förstärka skyddet av statsledningen i händelse av krig eller kris. Därför tränar bataljonen strid i bebyggelse – en stridsform som blivit vanligare de senaste åren eftersom allt fler av dagens konflikter utspelar sig i städer.
– I somras hade vi en självmordsbombare i Stockholm och ett attentat i Norge. Otäcka saker kan hända i städer, och vi finns som en resurs för riksdag och regering, säger Daniel.
Arbetet på slottet är dock mest en form av proaktivt skydd eftersom vakternas närvaro avskräcker människor från att olovligen ta sig in på slottsområdet.
– Det kan handla om att säga ifrån när berusade människor bryter mot reglerna. För ett tag sedan förhindrade vi ett sexuellt ofredande när en man tryckte upp en kvinna mot en vägg. Vi skrek avbryt och mannen försvann i en bil som vi tog registreringsnumret på, säger Daniel.

Boende och mat

Under den sex månader långa provanställningen får soldater i Livbataljon övernatta kostnadsfritt på logement. Inriktningen är att anställda därefter ska få övernatta i logement till en kostnad av 850 kronor i månaden i mån av utrymme. I anslutning till logementet finns ett kök med mikrovågsugnar, kyl och frys.
– Logement kan vara mysigt ett tag. Det är ganska intimt på gott och ont och man har inte så mycket utrymme över för egna prylar. Därför har jag valt att hyra en lägenhet i andra hand, säger Daniel.
Mat kan soldaterna köpa i personalmatsalen, eller ta med egen mat som värms i köket. När de går högvaktsdygn på slottet eller övar i skogen får de fri mat som beskattas.
– Över lag tycker jag att jobbet här är kul. Det händer alltid något nytt, och tröttnar man så finns det ju andra möjligheter och inriktningar. Försvarsmakten har något för alla, säger Daniel.