Rakt in i hetluften

Det var knappt att flygplansljuden från flygvapnets Herculesplan, som hämtade hem KS 23 hade tystnat, förrän pågående LMT-gäng (Liaison and Monitoring Team) i Gracanica fick information om en förestående protest.

Marschen mot talarplatsen. På banderollen står fritt översatt ”Kosovo och Metohija hjärtat av Serbien”. Foto: LMT-C5/Försvarsmakten
Samling vid Square Simonida.
Samling vid Square Simonida. Foto: LMT-C5/Försvarsmakten
De två huvudtalarna vid protesten.
De två huvudtalarna vid protesten. Foto: LMT-C5/Försvarsmakten
Samling vid Square Simonida. Foto: LMT-C5/Försvarsmakten
De två huvudtalarna vid protesten. Foto: LMT-C5/Försvarsmakten

Två av de mest inflytelserika Kosovoserberna som finns i Gracanica-området hade helt enligt gängse regler anmält att en förestående protest skulle genomföras i Gracanica. Detta anmäldes tre dagar före genomförandet. Protesten skulle starta vid ”Place of  Simonida”, gamla ”Petrol Square” för alla med Kosovo-erfarenhet, och avslutas vid minnesplatsen för den okände soldaten. Protestmarschen skulle vara helt fredlig och lugn, vilket den också var. Då detta skedde alldeles i början av KS 24:s tid på plats, genomfördes noggranna förberedelser med fokus på säkerhet. En dag före genomförandet blev vi informerade av polisen om att det skulle bli ett stort deltagande på protestmarschen.

Under själva protestmarschen hade Kosovo Police stängt av gator i centrala Gracanica. Protesten genomfördes som utlovat, lugn och fridfullt och LMT C5 fick ett gott bevis på att den LMT-träning som genomförts i förberedelserna på hemmaplanen var väl genomförd och situationsanpassad.

Syftet med protesten var att väcka uppmärksamhet även för de Kosovoserber som lever söder om floden Ibar. Slagord som ”Kosovo hjärtat av Serbien” var vanliga under protesten. Protesten varade i cirka 40 minuter och uppskattat antal deltagare var cirka 1000-1500 personer.