På en sandstrand i Danmark

Det är eftermiddag på en sandstrand i nordvästra Danmark. Vinden piskar upp havet och regnet kommer sidledes längs med stranden, molnbasen är 300-400 fot. En svensk TP84 Hercules är på inflygning mot en temporärt upprättad bana som är uppmätt och märkt enligt alla konstens regler. Banan är drygt tusen meter lång och cirka trettio meter bred och består till hundra procent av sandstrand.

Ett svenskt flygplan av typen Hercules landar på en sandstrand i Danmark under övningen "Night Hawk". Foto: Johan Edlund/Försvarsmakten
Inflygning mot den tillfälliga landningsbanan.
Inflygning mot den tillfälliga landningsbanan. Foto: Johan Edlund/Försvarsmakten
Inflygning mot den tillfälliga landningsbanan. Foto: Johan Edlund/Försvarsmakten

Ett specialutbildat team med personal från brittiska och danska armén har under dagen rekognoserat och mätt upp bärigheten på den tillfälliga banan så att man ska kunna landa och starta säkert.

Besättningen på TP84:an genomför två landningar innan man får besked att bärigheten blivit för dålig på en del av banan. Man vänder tillbaka till Aalborg Air Base där flygplan och besättning är utgångsbaserade.

Transportflygförbandet från F 7 deltar i övningen ”Night Hawk ” som är en multinationell övning där både mark- och flygstridskrafter ingår. Förbandet är för första gången med som en resurs i övningen, tidigare har man enbart varit med och landat på sandstrand en gång under 2010.

Under övningen genomförs flertalet olika uppdragstyper, allt från landningar som den här, på tillfälliga banor på sandstrand till fallskärmsfällning. Det svenska förbandet arbetar i övningen tillsammans med danska flygvapnet som deltar med två Hercules. Övningen ger unika träningsmöjligheter för bland annat landning på temporärt upprättad bana som inte går att återfinna i Sverige.