Nya tekniker på väg in

– Det har varit klockrent! Jag rekommenderar verkligen andra att gå den grundläggande militära utbildningen, förklarar Alexander Olsson efter att han, och ett 40-tal rekryter från livkompaniets två GMU-plutoner, genomfört utryckningsceremonin.

Under avslutningsceremonin tackade FMTS chef, Lennart Axelsson, rekryterna för deras insatser under GMU:n. Flera av dem kommer nu att få att få överste Axelsson som chef. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Johan Rydén ska utbilda ska utbilda sig vidare till fordonsmekaniker.
Johan Rydén ska utbilda ska utbilda sig vidare till fordonsmekaniker. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Garnisonschef Lennart Klevensparr delade ut priset ”bäste kamrat” till Alexander Olsson och Käthy Janstad.
Garnisonschef Lennart Klevensparr delade ut priset ”bäste kamrat” till Alexander Olsson och Käthy Janstad. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Johan Rydén ska utbilda ska utbilda sig vidare till fordonsmekaniker. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Garnisonschef Lennart Klevensparr delade ut priset ”bäste kamrat” till Alexander Olsson och Käthy Janstad. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Alexander Olsson, 20, och Johan Rydén, 23, har mycket gemensamt. De har inte bara klarat av den grundläggande militära utbildningen, GMU, vid samma pluton. De är också båda från Göteborg och de ser båda fram emot en fortsatt utbildning inom tekniskt tjänst på Försvarsmaktens tekniska skola (FMTS).

Johan ska utbilda sig vidare till fordonsmekaniker, medan Alexander riktar in sig mot vapenmekaniker. Av rekryterna på GMU-plutonen med teknisk inriktning börjar 16 av 17 en anställning på FMTS på måndag.
– Fordonsmekaniker var inte min tanke när jag mönstrade, men det är ett val som vuxit fram under tiden här och det känns rätt, säger Johan Rydén.

I tre månader har de fått en intensiv grundläggande militär utbildning.
– Jag tycker det är bra med det höga tempot, säger Alexander. Man vill ju inte gå sysslolös när man är här, utan att tiden används så effektivt som möjligt. Det blir roligare då också, och roligt har det varit!
– Vi har varit ett riktigt gött gäng också, lägger Johan till på sin göteborgska. Jag hade ganska stora förväntningar på GMU:n, men de har faktiskt överträffats. Det var varit intensivare med mer övningar och mer vapenutbildning än jag tänkte mig.
– Att vi legat ute i fält och övat så mycket har gjort att jag uppskattar andra saker mer, fortsätter Alexander. Att få en ledig helg till exempel. Jag har till och med längtat efter en natt på logementet, skrattar han.

Av de 22 rekryter som gått GMU med inriktning hemvärn, kommer 21 att skriva kontrakt med någon hemvärnsbataljon.
– Det är ett mycket bra utfall och de nya soldaterna är ett välkommet tillskott på bataljonerna, säger Lars Lindén, chef för utbildningsenheten. Att så många väljer att gå vidare är ett kvitto på att vi har en bra utbildning.