Ny Kosovostyrka på väg

Idag skickas det 24:e svenska styrkebidraget till Kosovo och de är kvar till början av april. Insatsen är nu inne i ett avvecklingsskede som pågår fram till dess Kosovo Security Force (KSF ) tagit över säkerhetsansvaret helt och hållet.

Hanna och Tomas är bägge förväntansfulla inför insatsen och ser fram emot att äntligen få komma iväg. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Magnus Eriksson är chef för styrkan som åker ner idag. Här blir han intervjuad av Sveriges Radio med anledning av att förbandet reser idag.
Magnus Eriksson är chef för styrkan som åker ner idag. Här blir han intervjuad av Sveriges Radio med anledning av att förbandet reser idag. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Dags att ge sig av, utrustningen är lastad och strax lämnar Herkules-planet det blåsiga Ronneby mot ett Kosovo med 24 graders värme.
Dags att ge sig av, utrustningen är lastad och strax lämnar Herkules-planet det blåsiga Ronneby mot ett Kosovo med 24 graders värme. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Magnus Eriksson är chef för styrkan som åker ner idag. Här blir han intervjuad av Sveriges Radio med anledning av att förbandet reser idag. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Dags att ge sig av, utrustningen är lastad och strax lämnar Herkules-planet det blåsiga Ronneby mot ett Kosovo med 24 graders värme. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten

Den positiva utvecklingen i Kosovo beskrivits av många som lyckad. En säker miljö har skapats och arbetet med att invånare, oavsett etnisk tillhörighet, ska kunna förflytta sig och bo var de önskar är långt framskridet.
Det var den 10 juni 1999 som FN:s säkerhetsråd antog resolution 1244. Det gav Nato klartecken och mandat att inleda en fredsframtvingande operation i Kosovo efter 78 dagars intensiva insatser med luft och markstridskrafter. Uppbyggnaden av Kfor (Kosovo Force) gick snabbt, uppgifterna löstes successivt och säkerhetsläget för invånarna har ständigt förbättrats.

Tillbakablick

Inledningsvis fanns det 50 000 soldater från 39 olika nationer på plats för att uppfylla resolution 1244. Efter den kraftfulla inledningen 1999 har Kfor anpassat truppbidraget i takt med att utvecklingsprocessen i Kosovo har framskridit och uppgifterna lösts.

70 soldater

Idag består det svenska bidraget av omkring 70 soldater. Fokus har varit att skapa ett kvalitativt och effektivt förband. Med en intensiv utbildning på två månader inför insatsen har förbandet tränat på olika orter med ett flertal utbildningsinriktningar. Nu är det dags att skapa god förbandsanda och leverera operativ effekt.
– Vi är nu redo för insats, säger överstelöjtnant Magnus Eriksson, chef för förbandet.