När publiken själv får välja

I helgen hålls publikens konsert. Livgardets dragonmusikkår framför då resultatet av de önskemål som allmänhet lämnat in.- Alla kommer att gilla det, lovar Gustav Lundström.

Fjolårets höstkonsert i Konserthuset lockade stor publik och kompletterades med bilder från Försvarsmaktens verksamhet. Det är en av musikens styrkor – att förstärka känslor och beröra. Foto: Katja Öberg Lundgren/Försvarsmakten

Hösten är lika med konserttid. När temperaturen faller och säsongen för den beridna vaktparaden är över kan Livgardets dragonmusikkår, LDK, bege sig in i konsertsalarna. Sedan någon månad tillbaka så består samtliga tre militärmusikkårer av anställd personal. Det ger tre extra konsertmånader: januari till mars. Tidigare ägnades den tiden åt utbildning och introduktion för värnpliktiga och rekryter, vilket inte behövs i samma utsträckning längre.

En av konserterna hålls i helgen, 29-30 oktober.
- Vi får alltid synpunkter på vad vi spelar, vilket är kul. Vi mottar önskemål dagligen när vi möter folk. Och när vi har gjort en konsert så frågar vi oss såklart om det var bra och om det gick hem. Och det tror vi ju. Men varför inte låta publiken bestämma? säger Gustav Lundström. Därav en önskekonsert. Marinens musikkår har tidigare i år genomfört samma koncept.

Uppskattad genre

Många förslag lämnades vid sommarens konserter på Stortorget i Gamla stan. Allmänheten har också uppmanats att skicka önskemål via annonser i dagspress och facebook.
Cirka 75 procent av inkomna önskemål är marschmusik.
- Det är kul att publiken uppskattar oss för vår unika genre. Men att höra LDK i konsert är ganska unikt och vi vill peka på vår bredd. Därför blir det ett väldigt publikt program med många olika genrer, säger Gustav Lundström.

Och han avslöjar att - fastän programmet är fastställt – finns det möjlighet att påverka utbudet in i det sista. Exakt hur återstår att se.

Konserten hålls i Gävle konserthus den 29 oktober klockan 19 samt i Stockholms Konserthus den 30 oktober klockan 16. Biljetter säljs på respektive konserthus.

 

Läs mer om Försvarsmusiken här