Losskastning för höstövning

Idag kastade fartygen loss för den marina höstövningen. Under fyra dygn kommer det att övas, dag som natt, utanför Blekingekusten. HMS Helsingborg är ett av fartygen i övningen.

I ett vackert höstväder löper HMS Helsingborg ut från Karlskrona örlogshamn. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
William Skoog lägger loss förspringet och övningen är igång.
William Skoog lägger loss förspringet och övningen är igång. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Kommendör Anders Olovsson är övningsledare under övningen.
Kommendör Anders Olovsson är övningsledare under övningen. Foto: Nicklas Gustavsson/Försvarsmakten
William Skoog lägger loss förspringet och övningen är igång. Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Kommendör Anders Olovsson är övningsledare under övningen. Foto: Nicklas Gustavsson/Försvarsmakten

– Det ska bli skönt att gå till sjöss, säger William Skoog strax före han lägger loss den sista förtöjningstampen som förbinder fartyget med kajen. William är sjöman på Visbykorvetten HMS Helsingborg.

Fokus för övningen är att träna besättningarna i renodlade stridsuppgifter där man möter hot från såväl under, som på, ytan samt från luften. Minröjningsfartyg, korvetter, ubåt och stödfartyg är några av de deltagande fartygstyperna i övningen, som pågår mellan den 17-21 oktober. Övningarna pågår såväl dag som natt fram till fredag lunch. Under övningen kommer det att skjutas i avlysta områden med både lös och skarp ammunition. 

– Försvarsmakten ska kunna lösa sina uppgifter både långt borta och här hemma i Östersjön. Därför är det viktigt att öva under realistiska förhållanden och i svårare väder, vilket Östersjön kan bjuda på under hösten, säger kommendör Anders Olovsson, chef på Tredje sjöstridsflottiljen och övningsledare.