KFÖ – vad är det?

Under måndagen i vecka 41 ryckte P 7:s första tidvis anställda soldaterna in. De skulle genomföra Krigsförbandsövning, KFÖ.– Ett skönt avbrott från vardagen, jag har tagit obetald semester från mitt vanliga jobb, säger Markus Andersson en av soldaterna.

Samling för utvärdering av momentet Foto: Lars Greko/Försvarsmakten
Vagnchefen och skytten under utvärdering.
Vagnchefen och skytten under utvärdering. Foto: Lars Greko/Försvarsmakten
Stridsfordon 90 är pansarkompaniets fordon.
Stridsfordon 90 är pansarkompaniets fordon. Foto: Kompaniets fordon är stridsfordon 90
Vagnchefen och skytten under utvärdering. Foto: Lars Greko/Försvarsmakten
Stridsfordon 90 är pansarkompaniets fordon. Foto: Kompaniets fordon är stridsfordon 90

Vi träffar soldaterna under kvällstid när de sitter och äter. De har haft en dag på fältet, framryckning, ingående i eldställning och eldförberedelser. Fritt översatt har de tränat körning, valt en bra plats att skjuta från och gjort de åtgärder som behövs för att träffa med första skottet.

Ett pansarskytte kompani på deltid

Första veckan under KFÖ:n kommer stridsfordonsbesättningarna, de som kör och skjuter med våra stridsfordon 90. Att vi väljer att plocka in besättningarna i förväg beror på att deras tjänst innehåller mycket teknik. För att bemästra tekniken under utbildningen behövs extra repetition, framför allt om man inte varit i kontakt med stridsfordon under en längre period. Därför lägger vi första veckan på att repetera tekniken och handgreppen i stridsfordonet.

Andra veckan kommer skyttesoldaterna, de som åker med stridsfordonet för att kunna kliva ur och göra insatser på marken. De kommer att rycka in, påbörja sin tjänstgöring, på P 7. För att därefter omedelbart åka ut till ett av våra skjutfält. Väl på skjutfältet kommer de att utrustas för att kunna delta i den träning som är planerad under veckan.

– All träning kommer att ske med skarp ammunition. Övningen ska komma så nära verkligheten som möjligt, säger Johan Mohlin. Johan är kompanichef för systerkompaniet till det kompani som tränas och projektledare för KFÖ:n.

Tredje veckan är avsatt för vård, kompletterande utbildning, ledighetsuttag och avveckling.

– Andra veckan kommer att följas med spänning. De övningar vi planerat kommer förhoppningsvis att motsvara soldaternas förväntningar och utveckla soldaterna, säger Niklas Falk biträdande övningsledare på en av skjutstationerna.