Invidzonen i Afghanistan

Inte bara tidsskillnaden kan skapa problem att ringa hem från Afghanistan – hur hanterar man som soldat den eventuella oro som finns hos dem där hemma?

Anna Nybling, mentor på Invidzonen, på besök i Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Foto: Försvarsmakten

Det händer också att både soldater och anhöriga upplever att den
andra parten inte verkar ta ens problem på allvar. Men stöd finns, bland annat genom den ideella organisationen Invidzonen som förra veckan skickade en grupp volontärer till Afghanistan. Detta för att öka förståelsen för problematiken genom att uppleva soldaternas vardag.

– Jag har gjort tre missioner hemma och vet hur det är, säger Anna
Nybling, mentor på Invidzonen.
– Det som hjälper anhöriga är att träffa andra som är i samma situation – det är det som har hjälpt mig när min man har varit iväg. Det är bara de som är i samma situation som kan förstå hur man känner sig.

Organisationens verksamhet bygger just på att anhöriga stöttar varandra. Under veckan hann Anna Nybling bland annat med att följa med på patrull i närområdet kring Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. - Man måste lita på att de kan det de gör här nere. De vet verkligen vad de gör när de är ute på uppdrag och det känns bra.

Under veckan fick soldater också möjlighet att tala med Invidzonen om hur de upplever att vara hundratals mil från sina anhöriga – trots saknaden finns det de som inte kontaktar dem där hemma så fort de får chansen. - Jag har träffat soldater som medvetet väljer att inte ringa hem så ofta eftersom det får dem att längta hem mer, säger Anna Nybling.