I skydd av mörker

Det blåste kuling och regnet öste ner. Det ingen visste om, var att det låg ett kustjägarkompani och spanade i Göteborgs södra skärgård.

Amfibieskyttekompaniet avancerar framåt Foto: kristina Swaan/Amf 1
Motståndaren bekämpas med granatgevär
Motståndaren bekämpas med granatgevär Foto: Kristina Swaan/Amf 1
"Det är sjukt roligt att öva"
"Det är sjukt roligt att öva" Foto: Kristina Swaan/Amf 1
Stridbåtarna fanns hela tiden i området
Stridbåtarna fanns hela tiden i området Foto: Kristina Swaan/Amf 1
Motståndaren bekämpas med granatgevär Foto: Kristina Swaan/Amf 1
"Det är sjukt roligt att öva" Foto: Kristina Swaan/Amf 1
Stridbåtarna fanns hela tiden i området Foto: Kristina Swaan/Amf 1

Kompaniet hade under en tid genomfört underrättelseinhämtning för att få kontroll på om det förekom fientlig verksamhet på ön Rävskär. Informationen var viktig då amfibieskyttekompaniet skulle ta terrängen och då var kännedom om fientlig verksamhet av yttersta vikt för att undvika egna skador och förluster.
Kustjägarkompaniet löser i regel alltid uppgifter långt ifrån den egna bataljonen så var fallet även för det här uppdraget. Att ha kontroll över området var viktig för att inte motståndaren skulle kunna verka med sina vapen och ta sig vidare in mot Göteborg.

Landstigning

När kustjägarna hade fått en klar lägesbild invisades amfibieskyttekompaniet av jägarna till den plats som var säker att landstig på. I skydd av mörkret landsteg kompaniet på ön Rävskär.
Med enbart tecken och signaler strömmade det ut soldater och officerare från stridsbåtarna. Mullret från båtarnas motorer dränktes i den hårda kuling vinden och det var inte mycket som avslöjade vad som pågick. På några minuter var båtarna tömda och truppen hade grupperat för strid.

Kompaniet började avancera framåt över ön i den hårda vinden. De var hela tiden beredda på strid. Kring ön cirkulerade stridsbåtarna klara att ge understöd med tunga kulsprutor. Ytterligare bakom låg sjukvårdsbåten redo att ta hand om eventuella skadade.

Ett samspel mellan förbanden

Samtidigt på en annan plats utanför Lysekil, genomförde amfibiebevakningsbåtkompaniet undervattensspaning med sina sensorer för att ytterligare få en bild om eventuell fientlig verksamhet.

Sammantaget hade högre chef hela tiden bra kontroll över sitt ansvarområde genom sina förband och kunde därför hela tiden planera för nästa steg i striden.

– Det är sjukt roligt att öva, ännu roligare när det är en så stor övning med många inblandade. Även om vi har haft det mest varierande väder så är humöret på topp hos oss alla, vi är så laddade, sa en av soldaterna från amfibieskyttekompaniet

Det hade börjat ljusna när kompaniet hade kommit halvvägs på ön Rävskär. Att strida handlar lika ofta om att vänta, vilket också kräver träning att inte bara rusa framåt.
Amfibieskyttekompaniet skulle tillbringa några timmar till på ön innan uppgiften ansågs vara löst, det vill säga kontrollera ön och oskadliggöra motståndaren.