Historisk hemkomst

Under tisdagsförmiddagen den 25 oktober lämnade de fem Gripenflygplanen flygbasen Naval Air Station i Sigonella för sista gången och begav sig hem till Sverige och Blekinge flygflottilj efter den avslutade insatsen över Libyen.

Mats Helgesson, chef Blekinge flygflottilj var först med att välkomna divisionschefen och hans personal efter en väl genomförd insats. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Som en sista hälsning flög de svenska Gripenflygplanen över Sigonella i pilformation.
Som en sista hälsning flög de svenska Gripenflygplanen över Sigonella i pilformation. Foto: Johan Brolin/Försvarsmakten
Divisionschefen Michael Lundquist har precis landat och tar emot väntande media direkt.
Divisionschefen Michael Lundquist har precis landat och tar emot väntande media direkt. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten
Som en sista hälsning flög de svenska Gripenflygplanen över Sigonella i pilformation. Foto: Johan Brolin/Försvarsmakten
Divisionschefen Michael Lundquist har precis landat och tar emot väntande media direkt. Foto: Catharina Bergsell/Försvarsmakten

Gripenplanen passerade stora delar av Europa under resan hem till Sverige. Flygningen gick över Italien, Bosnien, Kroatien med en kort paus för att tanka i Keschkemet i Ungern. Därefter fortsatte flygningen över Slovakien och Polen och avslutades över svenskt luftrum och Karlskrona, Ronneby och Karlshamn.

– Känslan att komma hem efter insatsen är underbar, och den förstärktes ännu mer då vi flög in över Blekinges kust i pilformation, sa överstelöjtnant Michael Lundquist, divisionschef FL 02.
Den förste som steg ur sitt flygplan var just divisionschefen Michael Lundquist.
Med färska tryckmärken efter hjälmen och med ett leende var Michael glad över att äntligen vara hemma.
– Nu vill jag vara hemma ett tag. Men om något år kan jag tänka mig att ställa upp igen om det finns behov, sa Michael Lundquist.

Utrustningen packas ihop

Alla fem flygplanen lämnade Sigonella utan problem vilket underlättar för den kvarvarande personalen på basen.
– Nu kan de äntligen komma igång med packning av all utrustning för att kunna komma hem till veckoslutet, fortsätter Michael Lundquist.

Den svenska styrkan har haft till uppgift att upprätthålla flygförbudszonen och säkerställa vapenembargot. Därefter övergick insatsen uteslutande till spaningsuppgifter. Ett arbete som fått väldigt gott renommé från Natos högsta ledning.
– Jag känner att hela insatsen präglats av erfarenheter och upplevelser. Men nu är det skönt att få komma hem till familjen igen, avslutar divisionschefen Michael Lundquist.