De jobbar dygnet runt för kungen

– Det jag tar med mig från högvakten i min fortsatta militära karriär är skärpan, disciplinen och det stenhårda kravet på ordning och reda, säger Isabelle som genomför sin första högvakt. Hon är en av soldaterna från Trängregementet som under några veckor bemannar högvakten i Stockholm.

Totalt är det cirka 70 soldater och officerare ur logistikbataljonen som är på plats. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten
Isabelle avslutade sin grundläggande militära utbildning i somras så detta är hennes första högvakt.
Isabelle avslutade sin grundläggande militära utbildning i somras så detta är hennes första högvakt. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten
Mats tycker att uppgiften är motiverande för att den är krävande och för att den genomförs skarpt.
Mats tycker att uppgiften är motiverande för att den är krävande och för att den genomförs skarpt. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten
Efter vaktpasset denna vecka så har soldaterna från Trängregementet en sista viloperiod innan de går vakt sista gången nästa vecka.
Efter vaktpasset denna vecka så har soldaterna från Trängregementet en sista viloperiod innan de går vakt sista gången nästa vecka. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten
Isabelle avslutade sin grundläggande militära utbildning i somras så detta är hennes första högvakt. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten
Mats tycker att uppgiften är motiverande för att den är krävande och för att den genomförs skarpt. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten
Efter vaktpasset denna vecka så har soldaterna från Trängregementet en sista viloperiod innan de går vakt sista gången nästa vecka. Foto: Mattias Nurmela/Försvarsmakten

Högvakten - en uppgift för Trängregementet
I snart tre veckor har delar från Trängregementets logistikbataljon bemannat högvakten på Stockholm slott och Drottningholms slott. Högvakten är en av många uppgifter som Försvarsmakten har att lösa och den ingår som en del i den statsceremoniella verksamheten som varje år tilldelas våra olika förband runtom i Sverige.

Trängregementet växeltjänstgör på slotten tillsammans med Göta ingenjörsregemente från Eksjö. Det betyder att respektive regemente står vakt några dygn i taget för att sedan bli avlösta för att få vila i ungefär lika många dygn. Denna avlösning genomförs oftast under pompa och ståt och högvaktsavlösningen är faktiskt en av Stockholms populäraste turistattraktioner.

Vaktar Stockholms slott
Denna vecka var det dags för soldaternas näst sista vaktavlösning för året. På Stockholms slotts yttre borggård stod soldaterna från Göta ingenjörregemente och väntade när avlösningen från Trängregementet marscherade in.

Med i den pågående styrkan fanns Isabelle Jakobsson från Trelleborg, en relativt nyanställd soldat på logistikbataljonens eskortpluton.
– Att stå post på högvakten på Stockholm slott kändes lite i början som att vara ett djur i bur med alla turister som stirrar och fotograferar, säger Isabelle leende. Men trots det och uppgiftens enformighet så tycker jag det är motiverande för jag vet att uppgiften är skarp och det gör att man är mer skärpt hela tiden.

Häftig historisk miljö
Några mil västerut, på Hans Majestät konungens residens, Drottningholms slott så är Mats Friberg från Strömstad i samma situation. Han tillhör kirurgiplutonen och genomför även han sin första högvakt. Han har dock en längre erfarenhet av det militära livet än Isabelle då han tidigare tjänstgjort som sjukvårdare på Nordic Battle Group 11.
– Det jobbiga är att den normala dygnsrytmen rubbas en aning då vaktpassen är två timmar långa och kan ligga utspridda över hela dygnet, vilket gör att man ibland tvingas sova mitt på dagen för att få sin vila, säger Mats. Isabelle är beredd att hålla med Mats om detta.
– Men det är en häftig historisk miljö som innehåller många historiska vingslag, fortsätter Mats.  Han erkänner även glatt att det finns en liten rojalist i hans kropp.

Sista pågången sker under helgen och Isabelle tror att det är den hon kommer minnas bäst från Högvakten. De kommer marschera genom Stockholm stad anförda av en musikkår och det kommer troligtvis bli mycket folk.

Har Isabelle och Mats fått se några kungligheter hittills under sin tid på Högvakten?
– Jag har sett Kungen och Drottningen och jag har säkert sett fler eftersom många bilar bara svischar förbi i hög fart, säger Isabelle med ett leende.
– Jag har bara sett Kungen och Prins Carl Philip, avslutar Mats.