Att se men inte synas

Lugnt och metodiskt ålar soldaterna in i sin stridsställning, platsen varifrån de ska skjuta. De tittar fram över kanten för att se om det finns några mål framme.– Se till att komma på plats så att vi kan understödja de andra grupperna, säger gruppchefen i sin radio. Soldaterna fortsätter de sista metrarna och gör sig klara.

Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Farlig för fienden, Johanna Örnmark.
Farlig för fienden, Johanna Örnmark. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Eldflamman slår ut flera meter bakom granatgeväret när man skjuter.
Eldflamman slår ut flera meter bakom granatgeväret när man skjuter. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Efter striden.
Efter striden. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Farlig för fienden, Johanna Örnmark. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Eldflamman slår ut flera meter bakom granatgeväret när man skjuter. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten
Efter striden. Foto: Niklas Falk/Försvarsmakten

Soldaterna är på plats klockan 09:00 i stridsberedskap 1 under krigsförbandsövningen med tidvis tjänstgörande soldater. De har gjort sina vapen klara, gruppchefen har gett förberedande uppgifter till var och en. De är understödsberedda. När plutonchefen ger order om framåt för de andra grupperna tar gruppen vi följer sikte framåt. Varje soldat har en egen sektor att bevaka.
– Vattentornet, två fingrar vänster – Skyttar – ELD!
Soldaterna börjar skjuta mot målen som faller automatiskt då de blir träffade. Efter några sekunder är alla målen borta. Men ett nytt och större mål dyker upp.
– Svackan – PANSAR, GRG färdig pjäs!
Granatgevärsskytten och laddaren gör sig klara, kort därefter anmäler de kontakt. ELD!
De skjuter tre skott och får tre träff. Målet fälls, även denna strid vann gruppen.
Granatgeväret är rekylfritt enligt bakblåsprincipen, vilket innebär att det inte är riskfritt att vistas bakom vapnet när man skjuter. Se bilden… (IMG_3932 + Faktaruta)

Flytta skjutgränserna

När grupperna avancerar och närmar sig sitt mål flyttar gruppchefen skjutgränsen för gruppens eld enligt ett i förväg överenskommet schema. Igår slutade man skjuta när kamraterna gick in i huset och kastade handgranater för att rensa det från motstånd. Idag flyttar man elden och skjuter förbi huset där den andra gruppen är inne och jobbar.

Att öva samma sak flera gånger

Efter att ha genomfört övningen fem gånger märker övningsledaren att det börjar slarvas. Soldaterna är såklart trötta efter att ha burit runt på vapen, utrustning och ammunition hela dagen. Men ännu är det en bit kvar tills dagen är slut och man kan slappna av.
– Stålsätt er nu inför nästa genomförande. Det är ingen lek vi håller på med här, vi tränar för att bevara yttrandefrihet och demokratiska värden. Inget lätt jobb, men det är vi som är satta att göra det, säger Peter Filipsson.
Och stålsätter sig gör de, på något sätt lyfter sig soldaterna och nästa genomförande ser man en markant skillnad. Allt flyter på, det förbereds ammunition och det ges order.

"Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem."  /Voltaire