Uppvisning av stridslednings- och luftbevakningsyrket

– Man hann knappt hämta andan mellan alla besökare, säger Mikael Gustavsson, som förra helgen var med och visade upp yrkena flygstridsledare och luftbevakare på Jönköpings flygplats 50-årsjubileum.

Nyfikna besökare vid stridsledningscentralens monter. Foto: Mikael Gustavsson/Försvarsmakten
Besökare som var ville ta en närmare titt på ett Hercules-plan fick ställa sig i kö.
Besökare som var ville ta en närmare titt på ett Hercules-plan fick ställa sig i kö. Foto: Mikael Gustavsson/Försvarsmakten
Besökare som var ville ta en närmare titt på ett Hercules-plan fick ställa sig i kö. Foto: Mikael Gustavsson/Försvarsmakten

I montern där Mikael Gustavsson stod flockades besökarna för att prova på hur det är att leda stridsflygplan. Även luftbevakarnas yrke presenterades. Många kanske inte tänker på att svenskt luftrum övervakas 24 timmar om dygnet, året runt. I montern fanns en demoversion av det system som stridslednings- och luftbevakningspersonal (stril-) använder i sitt jobb.

Frågorna från besökarna var många och handlade om allt från flygvapnet i allmänhet till strilsystemet, kommunikation och radar, och även teknik.

Det var på Jönköpings flygplats Axamos 50-årsjubileum i helgen som personal från Skaraborgs flygflottilj F 7 och Luftstridsskolans stridsledningspluton väst, precis som F 7 från Såtenäs, deltog för att locka intresserade till en framtid i flygvapnet. Förutom stridsledningssystemet visades JAS 39 Gripen och transportflygplanet Hercules upp både på marken och i luften.

Besökarna varierade i ålder från ungdomar i gymnasieåldern till pensionärer, några av dem med ett förflutet i flygvapnet. Ett par av de unga killarna och tjejerna funderar på en framtid som flygstridsledare och gick hem med många av sina frågor besvarade.