Tekniska plutonen fick målbild

På FMTS tekniska pluton finns många nyanställda soldater. Även i befälslaget är många nya på sina befattningar. För att samla erfarenheter och för att ge en bild av hur plutonen ska se ut i fält genomfördes i veckan en målbildsövning.

Övningens första reparation ska påbörjas, en 11-bil med trasiga bromsar. Foto: Sven-Olof Willhöft/Försvarsmakten
Plutonchef Fredrik Finér visar upp övningens målbild – en grupperad pluton.
Plutonchef Fredrik Finér visar upp övningens målbild – en grupperad pluton. Foto: Sven-Olof Willhöft/Försvarsmakten
Andreas Bengtsson och Fredrik Kvarnström är två av plutonens 33 anställda soldater. Rekryteringen av fler soldater pågår. Fullt bemannade ska de vara 71 stycken.
Andreas Bengtsson och Fredrik Kvarnström är två av plutonens 33 anställda soldater. Rekryteringen av fler soldater pågår. Fullt bemannade ska de vara 71 stycken. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Den toppmoderna, skottsäkra och splitterskyddade bärgarlastbilen bogserar in en något äldre terrängbil 11.
Den toppmoderna, skottsäkra och splitterskyddade bärgarlastbilen bogserar in en något äldre terrängbil 11. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Plutonchef Fredrik Finér visar upp övningens målbild – en grupperad pluton. Foto: Sven-Olof Willhöft/Försvarsmakten
Andreas Bengtsson och Fredrik Kvarnström är två av plutonens 33 anställda soldater. Rekryteringen av fler soldater pågår. Fullt bemannade ska de vara 71 stycken. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten
Den toppmoderna, skottsäkra och splitterskyddade bärgarlastbilen bogserar in en något äldre terrängbil 11. Foto: Christian Lövgren/Försvarsmakten

Det är många saker som kan gå sönder under en insats. När det händer ska tekniska plutonen kunna reparera materielen. Det kan handla om allt från el- och teleutrustning till handeldvapen och fordon.
– Stridsfordon 90 och stridsvagnar är vi inte dimensionerade för, men alla andra fordon kan vi ta hand om, säger plutonchef Fredrik Finér.

I reparationstältet för hjulfordon väntar Magnus Davinder på övningens första repobjekt, en terrängbil 11 som förlorat bromsarna.
– Jag har mest jobbat i verkstaden innan så jag vet inte hur det ska gå här, men det ska bli spännande och det är nyttigt att få meka i fält, säger Magnus.

Daniel Ruderfelt gick kylteknikutbildning i Göteborg innan han hoppade på den grundläggande militära utbildningen (GMU), på Lv 6 i Halmstad. Nu är han anställd soldat på FMTS tekniska pluton och har ansvar för kylreparationscontainern.
– Det är viktigt att kyltekniken fungerar i insatsområden som Afghanistan där det kan bli väldigt varmt. Datorer slutar fungera och fordon utan AC går inte att använda när det är över 40 grader varmt ute, förklarar han.

Och Afghanistan är inte avlägset för den tekniska plutonen. Stödenheten NSE (National support element), bemannas alltid med cirka tio soldater från den tekniska plutonen. En som är på väg dit så småningom är Fredrik Kvarnström.
– Det ska bli spännande. Det är omväxlingen som är det bästa med det här jobbet. Som mekaniker någon annanstans hade man bara hållit till i sin verkstad. Snart ska jag istället köra bärgarlastbil i Afghanistan, säger Fredrik som för tillfället bemannar vakten vid infarten till grupperingsplatsen.

Efter målbildsövningen var plutonchef Fredrik Finér mycket nöjd.
– Vi har dragit mängder med erfarenheter och övningen passerade långt förbi målsättningen, som var att visa soldaterna hur plutonen ska se ut grupperad i fält. Nu hann vi också med att prova på olika moment i teknisk tjänst. Alla har fått en målbild, avslutar han.