Strapatsrikt fjälläventyr

Under vecka 33, 15 till 19 augusti, genomförde 91:a artilleribataljonen fjällövningen Lapporten, den första övningen med de nyanställda soldaterna ur den egna GMU-kullen. Övningen genomfördes i fjällterrängen kring Björkliden och Abisko och blev en vecka fylld av utbildning, utmaningar och teambuilding.

På fjällövningens tredje dag var det dags för en mer utmanande passage av vattendrag, vattnet var midjedjupt och strömmade kraftigt. Foto: Nichlas Kung/Försvarsmakten

Första veckan efter sommarledigheten brukar som oftast handla om att komma igång med sina rutiner, gå igenom e-posten och skaka av sig olaterna som lagts till under ledigheten. Så blev det inte för alla på Artilleriregementet. För en del av officerarna och de numera anställda soldaterna ur vårens GMU innebar första dagen en längre bilresa till den svenska fjällvärlden och en veckas fjällövning i området runt Björkliden och Abisko.

Förutom ovan nämna deltagare fanns även soldater från eldledningsplutonen ur sensorkompaniet på plats. Soldaterna var uppdelade i fem grupper av varierande storlek, grupperna leddes av soldaternas blivande plutonchefer. Även en grupp med endast befäl deltog.  Totalt var det 53 soldater och officerare som första natten skapade ett tältläger i nära anslutning till Björklidens golfbana. Kvällen bjöd på utbildning i fjällvett, vadning över vattendrag, fotvård och grundläggande orienteringsutbildning.

Solen lyste stark in i tälten på tisdagsmorgonen som startades med en god hotellfrukost, gemensam uppställning och ordergivning. Tisdagens moment innebar orientering från Björkliden cirka 400 meter över havet till Kårsavagge på 640 meters höjd, en förflyttning på cirka en och en halv till två mil med toppnotering på 1100 meter över havet. Sista orienteringskontrollen, som även var platsen för nattförläggning kunde endast nås efter vadning över Kårsajåkka. En uppfriskande upplevelse då vattnet hade en temperatur under tio grader.
Kvällen avslutades med grönpåse till middag och chokladpudding till dessert för en del av de mer rutinerade officerarna. Det bjöds även möjlighet till fjällfiske för de som orkade.

Utvilade trots nattens stormvindar revs förläggningen och en kortare förflyttning på fem kilometer inledde onsdagen. Det var dags för en mer utmanande passage av vattendrag, vattnet var midjedjupt och strömmade kraftigare än tisdagens vadning. För att underlätta passagen var ett rep uppspänt över vattnet.  Alla klarade sig över utan att ramla, men det var nära för flera. Det hade även hunnit bli dags för lunch och solen passade på att titta fram.

Efter lunch fortsatte grupperna sin förflyttning, dagen bjöd på ytterligare en övergång av vattendrag innan grupperna kom upp på Kungsleden. Etappmålet för dagen var tältlägret, sex kilometer söder om Abisko.

På torsdagen fick deltagarna lite sovmorgon. Schemat bestod av gemensam förflyttning tillbaka till Abisko. Under förflyttningen skedde det olika tävlingsmoment mellan grupperna, avståndsbedömning, tillfällig bår med förflyttning över vattendrag, frågor om utbildningen som bedrivits under övningen, rening och kokning av vatten och slutligen tre kilometer språngmarsch till Abisko. Åter i Abisko väntade vedeldad bastu vid Torneträsk.

Kvällen avslutades med middag och prisutdelning. Efter en god natts sömn väntade bara bilfärden åter till Boden.