"Säkerhetsgenomgång, manöver"

Det är fullt med människor i styrhytten eller bryggan som det heter i flottistens värld. Det går inte att ta miste på att det är många som har längtat efter just denna dag de senaste månaderna, första gången till sjöss på ett örlogsfartyg.

Full fart ombord. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Joacim Nordström tycker att första tiden han har haft på sin nya arbetsplats har både varit spännande och rolig.
Joacim Nordström tycker att första tiden han har haft på sin nya arbetsplats har både varit spännande och rolig. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Ta hem på slacket betyder att man ska hålla tampen spänd.
Ta hem på slacket betyder att man ska hålla tampen spänd. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Genomgång efter första övningsmomentet.
Genomgång efter första övningsmomentet. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Joacim Nordström tycker att första tiden han har haft på sin nya arbetsplats har både varit spännande och rolig. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Ta hem på slacket betyder att man ska hålla tampen spänd. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Genomgång efter första övningsmomentet. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten

– Vi kommer att kasta loss och gå ut på Hårsfjärden för att genomföra ett antal övningar. Styrbord vakt sätter poster för gång. Frågor? Då kör vi, säger sekonden Jenny Ström i den sista genomgången innan losskastning.

Fjärde sjöstridsflottiljens sjömän har inte jobbat på förbandet många veckor men verkar redan ha kommit upp i en utbildningsnivå som inger förtroende. Vägen fram till att sjömännen ska ha full koll på allt ombord har dock just börjat. Det är mycket som ska tränas och inom några veckor stundar en höstövning ute på Östersjön.

Tretton sjömän med olika tjänstegrenar är ombord på fartyget HMS Ven för att under dagen utbildas på sin framtida arbetsplats. Joacim Nordström, 25 år från Örebro är en av dessa tretton. Hans väg till denna dag har inte varit självklar. Joacim ville men fick inte göra värnplikten då det inte fanns någon plats. När det nya utbildningsformen GMU, grundläggande militär utbildning sattes igång sökte han.

– Mitt första val var telekrig mark men när jag kom till antagningsprövningen så rekommenderade man flottan och det har jag inte ångrat, säger Joakim.

Det är inte helt självklart att lämna tryggheten med familj, vänner och ett fast jobb som Joakim gjorde.

– Det är en utmaning som inte passar alla men det är otroligt utvecklande och jag har vuxit som människa, säger Joakim.

Joakims tips till dig som har intresse av att söka jobb i Försvarsmakten är att tänka igenom vad du vill göra och ha en plan. Sök information på internet, där finns mycket information som du har nytta av.

När dagens sista genomgång genomförs på bryggan på HMS Ven är det en aning trötta ögon på sjömännen, det är mycket som ska läras in på kort tid. Sjömännen kommer att vara redo när höstövningen stundar, det är en sak som är säkert.