Rekryterna fick försvara sig

Under en vecka i fält fick GMU-rekryterna visa att de kan försvara både sig själva och terrängen. Praktiska övningar under tuffa förhållanden med regn, sömnbrist och hunger avslutades med en examination.

De två plutoner som genomför grundläggande soldatutbildning (GMU) i Halmstad har nu avslutat det tredje projektet av sju som heter ”Försvara”. Där lär sig rekryterna bland annat hur de ska uppträda i ett skyddsvärn. De ska ha låg ställning och utnyttja terrängen, använda rätt kommandon och procedurer. Ett enda misstag under examinationen är tillräckligt för att bli underkänd och tvingas till omprov.  Sammantaget är det ganska mycket att tänka på och det hjälper inte att nattens ihärdiga regnande gjort att flera rekryter bara fått tre timmars sömn.
– Jag sökte mig till GMU för utmaningen, säger Jonas Hersborn som tillhör plutonen med inriktning hemvärn/nationella skyddsstyrkorna. Och det har jag verkligen fått, lägger han till med ett skratt.

Per Bergman kommer från Östersund och går GMU med inriktning teknisk tjänst. Målet är att arbeta med elektronik eller kylteknik i FMTS tekniska bataljon. Per är väldigt nöjd med utbildningen och rekommenderar andra att gå den.
– Här är högt tempo och det är tungt ibland, men det är roligt. Det är ett bra sätt att komma vidare i livet. Alla män i min omgivning har gjort värnplikten och alla har pratat gott om den, säger han.

Spräng kommer!

Vid ett examinationsmoment ska rekryterna rycka fram två åt gången i ett värn som blivit fyllt av vatten efter de senaste dagarnas väderlek. Först ut är Ellinor Stokholm och Lina Björneseth. Det ska gå fort samtidigt som de måste ha en låg ställning för att inte synas. Framme vid rätt position ska de sakta gå upp i anläggning. På kommando öppnar stridsparet eld mot två figurer 120 meter bort. För att bli godkända måste målet träffas på max tre skott.
– Fiende nedkämpad höger om vägskälet!
Ett par nya figurer dyker upp bara några meter framför värnet och försvinner igen.
– Jag kastar spräng! anmäler Ellinor och tar fram sin övningsgranat.
– Spräng kommer! skriker hon innan hon kastar granaten i en hög båge mot målet.

– GMU är en spännande utmaning, säger Ellinor Stokholm efter momentet. Vi har ett fullspäckat schema och är bara lediga varannan helg, men jag vet att detta leder till ett kul och meningsfullt arbete.
Ellinor ser redan fram emot nästa vecka då skyddsvaktsutbildningen ska börja.
– Jag har jobbat inom Securitas innan och det tror jag att jag kommer att ha nytta av. Det kommer att bli riktigt kul!