Psyopsteam på patrull

– Förutom en dålig skörd och ont om vatten har vi det rätt så bra här i Aliabad, säger byäldsten Mohammed Tahir.Han pratar med Nils Hansson i det taktiska psyopsteamet, som bland annat jobbar med inhämtning av information.– Vi har en fungerande checkpoint och ett bra samarbete med den lokala polisen, säger Mohammed Tahir, som fungerar lite som en borgmästare i byn.

Nils Hansson håller uppsikt medan hans kolleger pratar med en byäldste i en av tre byar som går under samlingsnamnet Aliabad som ligger omkring 40 kilometer väster om Mazar-e-Sharif. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Det mesta av det som sägs antecknas. Nils Hansson fyller flera sidor i sitt block under besöken i de tre byarna. Här pratar man skola med rektorn i en av byarna.
Det mesta av det som sägs antecknas. Nils Hansson fyller flera sidor i sitt block under besöken i de tre byarna. Här pratar man skola med rektorn i en av byarna. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Medan psyopsteamet har möte med byäldsten samtalar delar av skyttegruppen med den lokala afghanska polisen.
Medan psyopsteamet har möte med byäldsten samtalar delar av skyttegruppen med den lokala afghanska polisen. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Parallellt med byabesöken söker en amerikansk minröjningsgrupp av vägar i området med skydd av bland annat stridsfordon 90.
Parallellt med byabesöken söker en amerikansk minröjningsgrupp av vägar i området med skydd av bland annat stridsfordon 90. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Det mesta av det som sägs antecknas. Nils Hansson fyller flera sidor i sitt block under besöken i de tre byarna. Här pratar man skola med rektorn i en av byarna. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Medan psyopsteamet har möte med byäldsten samtalar delar av skyttegruppen med den lokala afghanska polisen. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten
Parallellt med byabesöken söker en amerikansk minröjningsgrupp av vägar i området med skydd av bland annat stridsfordon 90. Foto: Henrik Klingberg/Försvarsmakten

Nils Hansson är en av fyra medlemmar i det så kallade taktiska psyopsteamet, TPT. Arbetsuppgifterna varierar kraftigt. Den här dagen ingår man i en patrull som, förutom att söka hemmagjorda minor och kontrollera en väg, besöker tre byar i ett område väster om Mazar-e-Sharif, ungefär 40 kilometer från svensk-finska Camp Northern Lights.

Området är sedan några år känt som oroligt. Talibaner har trakasserat befolkningen i området och bland annat sysslat med att driva in illegal skatt. Den svensk-finska styrkan har varit i strid i området många gånger.
– Vi vill visa befolkningen här ute i byarna att vi är den starkare sidan och att de kan ha förtroende för den afghanska staten och att afghansk polis och armé med stöd av Isaf tar ansvar för säkerheten här, säger Nils Hansson.

Teamet patrullerar under dagen tillsammans med en skyttegrupp, svensk militärpolis, afghansk polis och dessutom en amerikansk minröjningsgrupp. Man hinner besöka tre byar. Teamet besöker en skola och träffar rektor, lärare och elever. Man pratar också med byarnas byäldstar om tillgång till vatten och mat, sjukvård, skolor och om man haft besök av talibaner.

Samtidigt fördjupar militärpolisen och skyttegruppen sina kontakter med den lokala polisstyrkan.
– För att genomföra bra psyops är det viktigt att vi förstår verkligheten för människorna här. För oss handlar det mer om att lyssna än att prata. I byar som den här lever man mitt i en farlig konflikt och vi vill visa att vi förstår att deras vardag inte är enkel, men att de måste välja sida. Vi måste visa att vi är engagerade och beslutsamma när det gäller att lösa deras säkerhetsproblem. När befolkningen har förtroende för oss får inte talibanerna något stöd, och då är vi på rätt väg, säger Nils Hansson.