På plats för första, men inte sista, gången

Tre Helikopter 14 med besättningar befinner sig sedan i måndags i Ronneby vid 3.helikopterskvadron, som inom de närmaste åren ska ta emot nio helikoptrar av denna typ.

Helikopter 14 gör sig klar för att starta. Foto: Hans Björkman/Försvarsmakten
Knut Persson, blir intervjuad av media som var inbjuden till Helikopterflottiljen i Ronneby för att få information om och se de nya helikoptrarna.
Knut Persson, blir intervjuad av media som var inbjuden till Helikopterflottiljen i Ronneby för att få information om och se de nya helikoptrarna. Foto: Hans Björkman/Försvarsmakten

Innan dess pågår förberedelser på olika plan för att införandet ska gå så smidigt som möjligt. Besöket är en del av detta förutom att ge personalen som arbetar vid Garnisonen i Ronneby chansen att få se och känna på den nya helikoptern.

Test & försök

I Ronneby har personalen även prövat att ställa in helikoptrarna i de befintliga hangarerna, för att få en uppfattning om storleksförhållandena och om det är möjligt att arbeta med dem i dessa utrymmen. Detta är en förutsättning för att kunna bedriva flygtjänst med helikopter 14 intill dess att den nya hangaren inom ett par år står färdig.

- Alla medarbetare får i och med detta också en känsla av att nu är det på riktigt, att de nya helikoptrarna snart är här, och det känns riktigt roligt, säger tjänsteförrättande helikopterskvadronchef Knut Persson.

Kallax nästa…

Helikoptrarna med besättning som är baserade på Malmen i Linköping stannar i Ronneby till på fredag. Vecka 43 flyger de sedan till Kallax och 1.helikopterskvadron, som även de på sikt kommer att flyga med helikoptersystemet.