Nya våldsamheter i norra Kosovo

Läget vid gränsövergången i norra Kosovo, där oroligheter förekommit tidigare under sommaren, trappades upp i veckan. Cirka 500 kosovoserber attackerade de KFOR-styrkor som är posterade vid gränsstationen med stenar och hemmagjorda bomber.

KFOR-styrkorna agerade i självförsvar och besvarade attacken med tårgas och gummikulor. Nio KFOR-soldater skadades lindrigt och sju serber blev skadade, varav tre allvarligt. Just nu har situationen lugnat sig men läget är fortfarande spänt.

– Ingen svensk militär personal befinner sig i det oroliga området. I centrala Kosovo där vi verkar är det lugnt och stabilt och vi löser våra uppgifter utan begränsningar, säger Anders Stach, chef för den svenska KFOR-styrkan KS 23.

Bakgrunden till oroligheterna är det tullembargo som Kosovo infört mot Serbien. Majoriteten av befolkningen i norra Kosovo är serber och de vill inte släppa ifrån sig kontrollen av gränsen. Gränsövergången administreras idag av Eulex, europeisk polis, tillsammans med Kosovos polis och tull. KFOR-styrkor är grupperade där för att svara för säkerhet och rörelsefrihet.