Nya skyltar påminner om förbud

Marma skjutfält har fått nya skyltar vid avspärrningsbommarna. Skjutfältschef Kjell Hedblad vill därför passa på att än en gång påminna om det tillträdesförbud som råder. - Förhoppningsvis reagerar människor nu. Det är deras liv det handlar om, säger han.

Marma skjutfält är hårt belastat och med ett anställt försvar så används det året om. År 2010 var det verksamhet på fältet 310 dagar, varav 138 var skjutdagar. Foto: Försvarsmakten

Problemet med att allmänheten ignorerar avspärrningar och går in på Marma skjutfält fastän det är avspärrat har pågått länge. Vid flera tillfällen har människor därmed utsatt sig själva för en uppenbar risk. Speciellt nu på hösten ökar andelen besökare i jakt på svamp. Men budskapet från Försvarsmakten består: var uppmärksam och respektera avspärrningar!

- Avspärrningarna är tydliga. Förutom en bom som spärrar vägen sätter vi upp anslag med vilka dagar och tider som fältet är spärrat på tavlor vid in- och utfarterna en vecka i förväg. När fältet är avlyst hissas röd flagg och förbudsskyltar sätts upp. Skyltarna är nya så förhoppningsvis syns de än tydligare, säger Kjell Hedblad.
Störst risk är det med motorcykelförare som inte ens hör om det pågår skottlossning.
- Dessutom är lagen tydlig; allmänheten är välkommen till fots och cykel när vi inte har spärrat området, men motortrafik är alltid förbjuden, säger han.

Kan omhändertas och polisanmälas

När det pågår skarpskjutning är fältet avlyst enligt skyddslagen. De som olovligen vistas där kan omhändertas och anmälas till polisen.
- Framöver kommer så att ske. Vi tummar inte på säkerheten, säger Kjell Hedblad.
Vanliga kommentarer från de som blir konfronterade brukar vara ”men I14 är ju nedlagt” respektive ”men jag hör inga skott”.
- Inte just då kanske. Men tio minuter senare kan det vara skottlossning, det är därför det är totalt förbud att gå in, säger Hedblad.
Marma skjutfält är hårt belastat och med ett anställt försvar används det året om. År 2010 var det verksamhet på fältet 310 dagar, varav 138 var skjutdagar.