Möte med verkligheten

Under två dagar arrangerade arbetsförmedlingen jobbmässor på köpcentrumen Nova Lund och Burlövs center. Tusentals intresserade besökte mässorna och Södra skånska regementet fanns på plats båda dagarna för att informera om soldatyrket och vilka karriärvägar som finns inom Försvarsmakten.

Många besökte Södra skånska regementets monter och ställde frågor om soldatyrket och grundläggande militär utbildning. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
En av dem som passade på att ställa frågor om arbete inom Försvarsmakten var Robert Ring.
En av dem som passade på att ställa frågor om arbete inom Försvarsmakten var Robert Ring. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten
En av dem som passade på att ställa frågor om arbete inom Försvarsmakten var Robert Ring. Foto: Niklas Rehnman/Försvarsmakten

Konceptet har tidigare testats på Burlövs centrum och mässan blev då en succé. Därför valde man att i år genomföra en mässa även i Lund och förutom Försvarsmakten fanns det 30 företag på plats. Över 2000 personer besökte mässan och frågorna om arbete inom Försvarsmakten var många. För flera var det en nyhet att soldat numera är ett yrke och intresset var stort att lära sig mer om den grundläggande militära utbildningen (GMU) och de arbetsmöjligheter som sedan finns inom Försvarsmakten.

– Många unga är intresserade av hur man går tillväga för att bli soldat. Det är också många som gjort värnplikten för några år sedan och nu är intresserade av både heltidstjänstgöring (GSS/K) och tidvis tjänstgöring (GSS/T), säger rekryteringsinformatör Hanna Madsen.

Många tog också chansen att anmäla sig till den informationsresa som Södra skånska regementet anordnar den 23 oktober, då regementet inbjuder intresserade att besöka den Krigsförbandsövning (KFÖ) som genomförs under veckorna 41-43.

– Resan är kostnadsfri och vi kommer att informera om soldatyrket, tidvis tjänstgöring och internationella insatser. Därefter blir det lunch och stridsförevisning, berättar Hanna Madsen.

På fredagen genomfördes samma typ av mässa på Burlövs Center och en av dem som passade på att ställa frågor till Försvarsmakten var Robert Ring.

– Jag gjorde lumpen 2003 och trivdes bra, säger Robert som idag arbetar som gruppledare på ett väktarbolag. Det var intressant att få veta lite mer om tidvis tjänstgöring och hur det går att kombinera med ett vanligt jobb.