”Loss överallt”

Motorerna tjuter och röken stiger mot skyn. Manöverofficeren lägger i backen och gasar till, HMS Sundsvall är loss och på väg för att delta i övningen Danex/NOCO.

Loss överallt betyder att alla tampar lossas samtidigt. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
De sista förberedelserna innan losskastning.
De sista förberedelserna innan losskastning. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Systemteknikern slapp hoppa ombord.
Systemteknikern slapp hoppa ombord. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Snyggt uppradade och redo för DANEX / NOCO
Snyggt uppradade och redo för DANEX / NOCO Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
De sista förberedelserna innan losskastning. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Systemteknikern slapp hoppa ombord. Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten
Snyggt uppradade och redo för DANEX / NOCO Foto: Magnus Jirlind/Försvarsmakten

Innan losskastning har det varit massor med förberedelser. Mat ska packas ombord, drivmedel ska fyllas och familjen ska kramas hejdå. Det senaste är det som kanske är svårast. Jobbar du som sjöman får du räkna med att vara borta från hemmet. Saknaden av dina nära och kära ersätts dock snabbt av din andra familj, besättningen ombord.

Fjärde sjöstridsflottiljen deltar i övningen Danex/NOCO med fartygen HMS Sundsvall, HMS Trossö, HMS Ven och HMS Koster. Det är en multinationell övning med tjugo deltagande länder. Övningen bidrar till att alla länder blir bättre på att samarbeta och man övar på scenarier från verkliga händelser från till exempel Somalias kust. Övningen sträcker sig från den 12 september till den 23 september.

Besättningsmedlemmar springer runt omkring och i sista sekund kopplas strömkablar ur innan fartyget är så långt från kajen så att inte ens en elitlängdhoppare kan hoppa ombord. Det är fascinerande att se hur alla besättningsmedlemmar arbetar och har full koll på vad som ska göras. När tamparna är ombord så står alla besättningsmedlemmar snyggt och prydligt uppställda på däck. De fartyg som kommer att vara fiende sidan i övningen Danex/ NOCO får passa sig. HMS Sundsvalls besättning är redo för vad ni än har att komma med!

Följ Fjärde sjöstridsflottiljen här på webben då fler artiklar om övningen och de svenska fartygen kommer att presenteras.