Livgardet förgyller riksmötets öppnande

En av de mest högtidliga uppgifterna som Livgardet genomför årligen inom den statsceremoniella verksamheten är riksmötets öppnande. Det äger rum imorgon, den 15 september, och då finns det gott om tid att studera soldater och officerare på jobbet i stor paraddräkt.

Grenadjärkompaniet marscherar från Armémuseum klockan 12.25. Arméns musikkår spelar. Bild från riksmötets öppnande 2010. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Riksdagsåret 2011/12 invigs under högtidliga former torsdagen den 15 september. Det är ett utmärkt tillfälle att njuta av den praktfulla stämning som Försvarsmakten kan tillföra under speciella tillfällen. Det är framför allt Livgardets nya insatsförband, Livbataljon, som syns i den kungliga huvudstaden under dagen. Våra militärmusikkårer har också en given plats i sammanhanget. Från klockan 11.30 kan du höra Livgardets dragonmusikkår spela på Mynttorget. Arméns musikkår marscherar med grenadjärkompaniet från Armémuseum klockan 12.25.

När ledamöter och inbjudna gäster går till Storkyrkan för gudstjänst kring 12.30 bildar Livbataljon häck mellan slottets västra valv och Storkyrkan. Likaså när gästerna kommer ut från kyrkan och börjar gå mot riksdagen klockan 13.10. Riksplan ramas då in av grenadjärkompaniet och Arméns musikkår spelar vid entrén.

De kungliga gästernas kortege leds av Livskvadron, den beridna delen av Livbataljon. De lämnar slottet 13.45 för att anlända till Riksplan klockan 14.00. Programmet beräknas avslutas cirka 15.00.