Kulturförståelse viktig vid insats

Det var varmt i rummet, intensiva samtal pågick mellan den svenska Isaf officeren Fredrik Lindblad och bataljonschefen från den afghanska armén (Afghan National Army, ANA).  Dialogen skedde hela tiden med tolk vilket ställde än större kvar på tydlighet då inget fick missuppfattas. Efter ett långt och intensivt samtal, var de båda officerarna nöjda med att ha kommit fram till ett gemensamt beslut.

Fredrik Lindblad i samtal med bataljonchefen. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Afghansk middag äts sittande på golvet.
Afghansk middag äts sittande på golvet. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Maträtten Qabeli pala smakade fantastiskt.
Maträtten Qabeli pala smakade fantastiskt. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Afghansk middag äts sittande på golvet. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Maträtten Qabeli pala smakade fantastiskt. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Scenariot som utspelade sig mellan de båda officerarna var oerhört verklig och skulle kunna ha ägt rum i en sliten armébarack eller i ett tält någonstans i Afghanistan.
Den här gången var det inte på riktig, men om några månader blir det verklighet för officerare och soldater ur Amfibieregementet.  Det utspelade mötet handlade om övning i samtalsteknik.
Den svenska enheten kommer under drygt ett halvår att leva tätt tillsammans med en bataljon ur den afghanska armén då de skall stödja bataljonens utveckling genom att utbilda, träna och fungera som rådgivare åt afghanska officerare och soldater .

– Den kulturella utbildningen och övningarna i samtalsteknik har hittills var mycket bra och verkliga. De ger en bra inblick i och förberedelse på hur arbetet i insatsområdet kan fungera.  Övningarna ger också möjligheten till att diskutera olika kulturella frågor som förbandet måste kunna hantera. Det är nödvändigt att skapa kunskap och förståelse om hur det afghanska samhället är uppbyggt och fungerar för att vi skall kunna stödja och ge råd på rätt sätt.
Då vi dessutom kommer att leva och arbeta tätt ihop med våra afghanska kollegor, kan det inte uteslutas att vi hamnar i strid, då är det viktigt för oss att veta till exempel hur vi som icke muslimer hanterar en omkommen afghansk soldat, berättade Roger Nilsson, chef för den svenska enheten

Förberedelser på hemmaplan

Inför internationella insatser läggs mycket tid på att utbilda och på alla tänkbara sätt förbereda den enskilda individen och hela styrkan på det arbete som väntar i insatsområdet. Det handlar om allt ifrån att kunna fungera i strid, ha goda kunskaper i sjukvård till att förstå hur landet och dess kultur är uppbyggd och fungerar.

– Utbildningen som började för sex veckor sedan har skett i flera parallella spår. Fokus har varit på att utbilda den enskilda officeren och soldaten i sin befattning.  Till exempel genomförde sjukvårdspersonalen sjukhuspraktik samtidigt som fordonsförare lärde sig hantera och köra de fordon enheten skall ha och några av oss genomförde utbildning i samtalsteknik. Om några veckor kommer hela enheten att vara samlad för att gå in i nästa fas med bland annat övningar där hela enheten jobbar tillsammans så som vi skall jobba i Afghanistan, berättade Roger

Måltider också en del av kulturen

Det Afghanska folket är oerhört gästvänliga och den svenska enheten kommer med all sannolikhet att bli inbjuden till många hem.  Att äta på afghanskt vis var också därför en viktig och angenäm erfarenhet för den svenska enheten.
Eftre en lång och intensiv dag avslutades kvällen med en traditionell afghansk måltid.
Afghanerna som fungerat som figuranter under utbildningen bjöd på den traditionella rätten Qabeli Pala.

Rätten bestod av ris blandat med russin och morötter, till det serverades lammkött i en milt kryddad sås med grönsaker. 
Vid större tillställningar såsom bröllop eller begravning bjuds det ofta på Qabeli pala, berättade den afghanska kocken. Kocken berättade också att i Afghanistan äter man ofta under tystnad. Man ber före maten och efter tackar man för maten.
Att samtalet vid den här middagen tystnade berodde med all sannolikhet på att maten smakade fantastiskt gott.