Granat funnen vid badplats

I lördags den 10 september var Carl Johan Örtenstedt och Kjell Bromby ute och dök vid Lövsta badplats i Hässelby. Luften började ta slut i deras tuber och de var på väg tillbaka till uppstigningsplatsen. Plötsligt fick de syn på något på botten. Bara en och en halv meter ifrån vad som ska visa sig vara en granat vänder dykarna och går upp till ytan.

Dykarna på väg ner i vattnet för att lokalisera granaten Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Granaten bärgad och kommer att oskadliggöras inom kort
Granaten bärgad och kommer att oskadliggöras inom kort Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Jonas Hedman bearbetar informationen från dykarna för att få reda på vilkens sorts granat det rör sig om.
Jonas Hedman bearbetar informationen från dykarna för att få reda på vilkens sorts granat det rör sig om. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Carl Johan kom ut till Lövsta badstrand för att peka ut var han och Kjell hade hittat granaten
Carl Johan kom ut till Lövsta badstrand för att peka ut var han och Kjell hade hittat granaten Foto: Magnus jirlind / Försvarsmakten
Granaten bärgad och kommer att oskadliggöras inom kort Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Jonas Hedman bearbetar informationen från dykarna för att få reda på vilkens sorts granat det rör sig om. Foto: Magnus Jirlind / Försvarsmakten
Carl Johan kom ut till Lövsta badstrand för att peka ut var han och Kjell hade hittat granaten Foto: Magnus jirlind / Försvarsmakten

– Så fort jag insåg vad det var så gjorde jag tecken för att backa, säger Carl Johan.

– De agerar helt rätt när de inte vidrör granaten och kontaktar polisen. Att de sedan har en utmärkt beskrivning var granaten är lokaliserad gör vårt jobb mycket lättare, säger löjtnant Jonas Hedman som är dykledare.

Måndag kväll den 12 september får Fjärde sjöstridsflottiljen reda på vad som har hänt. Direkt på morgonen den 13 september förbereder sig ett ammunitionsröjningsteam från Fjärde sjöstridsflottiljen och åker ut till Lövsta badplats i Hässelby där granaten har påträffats.

Det tog inte många minuter för Fjärde sjöstridsflottiljens två dykare att hitta granaten. Hur granaten kan ha hamnat så nära badplatsen är en obesvarad fråga och kommer nog så förbli. Granaten är en 12 centimeters övningsgranat och dykarna bedömer att den inte legat på botten särskilt länge.

Dykarna tar bilder på granaten under ytan och tar med sig informationen upp på land. När man säkerhetsställt vilken typ av ammunition det rör sig om så dyker dykarna ner igen och med hjälp av den inhämtade informationen tar de beslut om att bärga granaten och kommer att oskadliggöra den vid ett senare tillfälle.

Fjärde sjöstridsflottiljen vill passa på tacka Carl Johan och Kjell för hjälpen.